Bild: Unsplash

Internet i Kina – vad är tillåtet och vad är inte tillåtet?

1 oktober, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom Group

Som du med allra största sannolikhet är väl medveten om så är den kinesiska regeringen oerhört hårdhänt när det kommer till kritik och oliktänkande. Trots detta så genomförs just nu ett intensivt moderniseringsarbete och antalet kineser som ansluter sig till internet växer sig allt större för varje dag som går.

Men hur ser det egentligen ut för kineser som vill surfa på internet? Här nedanför följer en snabb genomgång av hur deras förutsättningar ser ut, samt på vilka sätt som kritiska röster ändå kan göra sina åsikter hörda. Sidor från utlandet kan i vissa fall vara godkända, men dessa är sällsynta och det är rätt låg chans att sidor som exempelvis ikapp.se går att nå från Kina.

Alternativa sociala medier

Istället för att erbjuda kineser möjligheten att skapa exempelvis Twitter och Facebookkonton så finns det helt enkelt kinesiska alternativ som befolkningen kan använda sig av. Dessa är oerhört stora och används av många kineser. Fördelen med detta sett ur regeringens perspektiv är att deras censurorgan har en direkt inblick i allting som skrivs och sägs på dessa plattformar.

Hemsidor som riktar sig kring ämnen som anses ofarliga, såsom exempelvis lyrik.se har inga problem med att starta och drivas. Hemsidor som nämner känsliga ämnen såsom massakern på himmelska fridens torg är däremot strängt förbjudna och att bara nämna årtalet för massakern och ordet Tiananmen kan leda till fängelse.

Sätt att ta sig runt censuren

Men det går samtidigt för kineser att ta sig runt censuren, och trots vad man ibland kan få sig för uppfattning så finns det gott om motstånd mot både styret och mot censuren. Men när kritiska tweets mot både presidenten och det styrande partiet kan leda till fängelse i flera år så gäller det att vara försiktiga med hur man yppar sig, även om det är i privata chattar. På grund av detta så har många Kineser kommit på alternativa sätt att driva kritik.

Exempelvis så kan man skriva någonting negativt om Nalle Puh, som på kinesiska låter förrädiskt likt Xi Jinping. Samtidigt så går det självklart att klaga på exempelvis miljöhalter eller läsa sidor som liknar miljöverkstaden.se, men det behöver göras på ett sätt där man bara är missnöjd med att luften är dålig och inte att man riktar direkt kritik mot beslutsfattare. Samtidigt finns det gott om kineser som använder sig av exempelvis VPN och liknande för att ta sig runt den här censuren.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.