Bild: Pixabay

Kinas historia med kryptovalutor

OBS: Artikeln är skriven av Agueda Garcia

Kina var en gång världens Bitcoin-handels- och gruvhuvudstad. Men landets ledning kämpade i flera år för att hitta sätt att kontrollera kryptovalutans spridande popularitet och hindra den från att devalvera och ersätta sin fiat-valuta. Som ett resultat förbjöd Kinas regering slutligen icke-statligt godkända kryptovalutor i september 2021.
 
Här är en snabb sammanfattning av händelserna som ledde till Kinas eventuella låsning av kryptovalutor och regeringens åtgärder för att hänga med i den framväxande globala digitala ekonomin.
 
Nyckelpunkter:

* Kina var ett av de första länderna vars folk snabbt anammade kryptovaluta.
* Den första kryptovalutabörsen, BTC China, öppnade 2011.
* Kryptovaluta accepterades som betalning för tjänster redan 2013.
* Kina förbjöd kontinuerligt specifika kryptovalutaåtgärder tills alla transaktioner var förbjudna.
* Den kinesiska regeringen utvecklar en digital valuta som kommer att vara knuten till dess valuta, Renminbi.

Kryptovalutor och Kina 2009-2018

Kina var bland de tidigaste länderna som entusiastiskt omfamnade kryptovalutor. 2011 började dess första kryptovalutabörs, BTC China, att handla. Dessutom började Baidu, Kinas sökmotorjätte, acceptera Bitcoin som betalning för webbplatssäkerhetstjänster 2013.
 
Under dessa tidiga år så var även vissa investerare i Sverige snabba att ge sig in i branschen för kryptovalutor. Idag så är det dock enklare för Svenska investerare än tidigare tack vare innovationer som MT4 och FXORO.
 
Storskalig brytning av kryptovalutor började etableras kort därefter.
 
Utvinning av kryptovaluta, som bransch, fortsatte att växa under 2016 och 2017. Digital valuta växte i popularitet i takt med att människors intresse för anonymitet och värdetillväxt ökade. Den kinesiska regeringen började ta itu med växande oro för att kryptovalutor skulle ersätta dess fiatvaluta genom att förbjuda initiala mynterbjudanden (ICO) 2017.

Kryptovalutor och Kina 2019-2021

Under större delen av 2020 ägde Kina majoriteten av bitcoinbrytningen med en genomsnittlig månatlig hashhastighet på cirka 67%.
 
I maj 2021 tillkännagav statsrådet ytterligare tillslag mot bitcoin-brytning i Kina.
 
Som ett resultat började brytningen av kryptovaluta minska i oktober och föll till 55 % av den globala gruvdriften. Den fortsatte en stadig nedgång fram till juni 2021, då all brytning av kryptovalutor stoppades i Kina.
 
I juli 2021 avslutade Bishijie, ett onlinecommunity för kinesiska kryptovaluta-investerare, sin webbplats och app på Kinas fastland, och BCTChina, som en gång drev landets största kryptovalutabörs, meddelade att de helt och hållet lämnat kryptovalutarelaterade verksamheter.
 
Efter det fullständiga förbudet mot kryptovaluta stängde operatörerna av kryptovalutabörsen Huobi Global sina dörrar för nya användare på Kinas fastland i september 2021. Man började också avveckla alla befintliga konton till och med december 2021.

Kryptovalutans framtid i Kina

I november 2021 erkände U.S. Library of Congress officiellt ett absolut förbud mot kryptovaluta i Kina i sin kryptovalutauppdatering i november.
 
Kinas fullständiga förbud mot kryptovaluta har dock inte satt sitt slut i landet – i stället har förbudet öppnat dörren för en officiell digital valuta som backas upp och erkänns av regeringen. I sin fjortonde 5-årsplan diskuterade regeringen reformer av finanssektorn, som innefattade att utveckla en digital valuta.
 
Även om det inte finns någon tidslinje för utgivningen av e-CNY, försöker regeringen och centralbanken se till att landets digitala valuta tillgodoser efterfrågan på digitala kontanter och den anonymitet som den medför.
 
I arbetsdokumentet uppger centralbanken att den anser att anonymitet är nödvändig för små transaktioner; den kommer dock att behålla förmågan att genomföra åtgärder mot penningtvätt och motverka finansieringen av terrorism genom övervakning, rapportering och utredning.