Efterfrågan på konsumentlån ökar då bankernas krav minskar

15 september, 2022

OBS: Artikeln är skriven av Vitalii Chirevko

På senare tid har det rapporterats att allt eftersom kraven från bankerna minskar när det kommer till vem som får låna, så ökar också konsumentlånen. En rapport från Finansinspektionen visar att de gått upp med hela 46% under de senaste tre åren. Det betyder att långt fler svenskar idag har ett konsumentlån än någonsin förut.

Anledningar till den ökade efterfrågan

* Sämre privatekonomi för allt fler i en osäker värld där inflationen stiger allt mer samtidigt som lönerna inte stiger i samma takt.

* Mer reklam som erbjuder människor härliga resor och möjligheter att få köpa saker på avbetalning. Detta kan enligt rapporter bidra med att det ursprungliga lånet för produkten eller resan faktiskt stiger med fler tusen procent.

* Större tillgång på långivare än någonsin förut. Det har under de senaste fem åren dykt upp cirka fem nya lånebolag per år på den svenska marknaden, något som vid första anblick inte tycks vara så mycket men som i verkligheten innebär att långt fler lånar.

De vanligaste låneorsakerna

De vanligaste låneorsakerna är idag att du akut behöver betala något som gått sönder eller att du behöver betala en räkning du inte har råd med annars. På tredje plats från Konsumentverkets hemsidan kommer önskan om att låna för att resa med familjen.

Så lånar du smartare

Går det då att ta ett ansvarsfullt konsumentlån? Faktum är att det gör det. Du behöver dock tänka igenom ett par saker innan du bestämmer dig. Här får du tipsen du behöver.

Börja med att inte bara acceptera det första lån som du ser. Att jämföra lån på exempelvis Smslansnabb är en god idé för att på så vis få en överblick över vilka lånemöjligheter som finns och att välja den lägsta räntan för dig.

Räkna innan du bestämmer dig. Nästa viktiga sak att göra är att räkna på ditt lån innan du bestämmer dig för om det är något för dig eller inte. Det är ju viktigt att du kan sköta avbetalningarna på lånet på bästa sätt och för det behöver du göra en bra budget.

Försäkra dig om att långivaren är seriös. Detta kan du få reda på genom att titta efter om de är godkända för låneverksamhet hos Finansinspektionen. Genom att göra detta undviker du oseriösa aktörer som inte kommer att driva in pengarna på ett korrekt sätt i efterhand.

Regleringar är avgörande för en hälsosam utlåning

Att myndigheter aktivt reglerar kraven på utlånare är nödvändigt för att fler skall kunna låna ansvarsfullt och de som inte har råd att låna, inte kommer att luras in i en fälla av oseriösa lån. Det kräver ansvar att låna pengar men också från de utlånare som är de som sätter räntorna som gäller för lånen. Myndigheterna arbetar idag för att balansera marknaden för detta på ett bra sätt och en ny rapport angående det förväntas släppas i början av 2023 från riksdagskansliets utredare.

Det går att låna smart och en ökad efterfrågan på konsumentlån är i huvudsak som mest dåligt om det innebär att den som egentligen har råd att låna får möjlighet att göra det ändå. Konkurrensen pressar dock ned priserna för lån och det kan i längden komma låntagarna till gagn.

Go toTop