Markeringen ovan visar den lilla ön Shihyu, där Taiwans militär för första gången skjutit ner en kinesisk drönare. Ögruppen Kinmen är den del av Taiwan som ligger närmast Kina; Shihyu är belägen bara fyra kilometer från det kinesiska fastlandet. (Bild: Skärmdump Google Maps)

Taiwans militär skjuter ner kinesisk drönare

3 september, 2022

Den senaste veckan har spänningarna i Taiwansundet, återigen, stigit betydligt. För ett par dagar sedan sade en tjänstemän inom Taiwan försvarsministerium i en första tvåspråkig presskonferens att man kommer gå till ”motattack” med skarp ammunition om kinesisk militär tar sig in på taiwanesiskt territorium, det vill säga tolv nautiska mil eller drygt 22 kilometer från landets kust.

Bakgrunden till såväl uttalandet som införandet av tvåspråkiga presskonferenser för internationella medier är att den kinesiska militärens aktiviteter enligt Taiwans försvarsministerium har ökat betydligt i intensitet på senare tid, och i synnerhet efter Nancy Pelosis omtalade besök i Taipei.

Just innan helgen verkställde Taiwan sin retorik genom att för första gången någonsin skjuta ner en kinesisk drönare som upptäckts över en liten ö vid namn Shihyu som tillhör ögruppen Kinmen, och är belägen bara fyra kilometer från kustlinjen längs med den kinesiska staden Xiamen.

Taiwans militär uppgav att drönaren skjutits ner sedan den inte lämnat luftrummet över Shihyu trots varningar och ljusraketer. Kinesiska myndigheter sade att man tagit del av rapporterna, och menar att det taiwanesiska regeringspartiet Democratic Progressive Party försöker ”hajpa upp” händelsen för att skapa ytterligare spänningar.

Nedskjutningen – som ägde rum i torsdags – föranleddes av att taiwanesisk militär i tisdags sköt ljusraketer mot tre drönare som närmare sig Kinmen, samt skarpa varningsskott mot en av dem som ändå inte gav sig iväg.

Efter tisdagens händelser sade president Tsai Ing-wen att hon beordrat försvarsministeriet att vidta ”kraftfulla motåtgärder” mot vad hon kallade för kinesisk gråzons-krigföring. Vidare försvarade premiärminister Su Tseng-chang torsdagens nedskjutning som det mest logiska alternativet efter att varningarna ignorerats.

Vidare uppger bland andra Taipei Times att Taiwans militär flyttat mer utrustning i syfte att bekämpa drönare till Kinmen, samtidigt som nya kinesiska drönare under gårdagen fick jagas iväg från området med ljusraketer.

En ny slags katt-och-råtta-lek har alltså inletts mellan de två ländernas militärer, nu bara några kilometer från det kinesiska fastlandet.

Mitt i allt detta så meddelades sent under fredagen att USA har godkänt ännu en vapenaffär med Taiwan. Försäljningen är denna gång värd över tio miljarder kronor, och inkluderar nya radarsystem samt robotar med förmåga att bekämpa fartyg.

Kina har uttryckt motstånd till vapenförsäljningen som man menar hotar freden och stabiliteten i Taiwansundet, och hotar med ”motåtgärder” om USA inte stoppar affären.

Och slutligen nedan ytterligare en skärmdump från Google Maps, som visar hur utsatt den taiwanesiska ögruppen Kinmen är geografiskt på grund av sitt avstånd från Kina respektive Taiwan:

Kinmen har cirka 140 000 invånare och ligger bara några kilometer från den kinesiska mångmiljonstaden Xiamen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop