Kan man åka skidor i Kina?

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med UGB Group

När svenskar tänker på skidåkning i Asien är det framför allt Japan och primärt dess populära skidort Niseko som dyker upp i huvudet, och möjligtvis Iran för de lite mer äventyrliga av sig. Det är inte många som förknippar Kina med skidåkning men när Kina höll i Olympiska vinterspelen i februari 2022 ökade medvetandet om möjligheterna att åka skidor även här.

Det är fortfarande inte många som spenderar en längre skidsemester i Kina, för i ärlighetens namn så lever inte riktigt skidorterna upp till samma standard när det gäller skidbackar som vi européer är vana vid, men då många skidanläggningar är byggda under senare år är de förhållandevis moderna. Så även om man inte vill lägga en hel veckas semester på skidåkning i Kina kan det vara en rolig upplevelse att spendera ett par dagar och testa någon av de kinesiska skidanläggningarna.

Skidanläggningarna runt Beijing

Om man åker på en längre semester i Kina och åker runt lite i landet så hamnar man nästan garanterat i huvudstaden Beijing någon gång och faktum är att två av Kinas bästa skidanläggningar ligger precis utanför Beijing, båda inom cirka en timmes bilfärd från centrala Beijing.

Den skidorten där de alpina tävlingarna i vinter-OS 2022 tog plats var Yanqing National Alpine Ski Centre. Denna skidanläggning öppnades så sent som 2019 och genomgick stora förbättringar i samband med OS. Det finns 9 skidliftar och runt 25 kilometer skidbackar här. Både störtlopp och Super-G tävlingarna i OS hölls här så det är inte svårt att förstå att det finns backar som är tekniskt utmanande här, men det finns även gott om backar för nybörjare och mindre erfarna skidåkare.

Den andra skidorten i utkanten av Beijing är Nanshan Ski Resort, eller Nanshan Ski Village som den också kallas ibland. Detta var skidorten nummer ett för flesta boende i Beijing innan Yanqing National Alpine Ski öppnade men är fortfarande mycket populär, speciellt bland nybörjare. Här finns 13 skidliftar och cirka 5 kilometer skidbackar.

Övriga skidorter i Kina värda att besöka

Även om Kina inte är känd som någon skidnation så är det ändå världens största land med över en miljard människor, så det kanske inte är någon överraskning att det ändå finns över 300 skidorter i landet. De flesta är dock väldigt små och de utnyttjas mest som ett roligt tidsfördriv av barnfamiljer. Utöver de två redan nämnda skidorterna runt Beijing finns det två kinesiska skidorter som kan vara värda ett besök om man är i området.

Den första är Changbaishan International Ski Center som är lokaliserad strax norr om Nordkorea, knappt hundra mil öster om Beijing. Detta är den skidort som har mest åkbara skidbackar i Kina, närmare bestämt runt 40 kilometer backar, och yotalt finns 9 liftar som förbinder alla skidbackar i Changbaishan.

Den andra skidorten vi vill nämna är Yabuli Ski Resort som ligger cirka 300 kilometer norr om Changbaishan International Ski Center och cirka 100 kilometer från 10 miljonersstaden Harbin. Yabuli Ski Resort betraktas generellt som ”Kinas bästa skidort”, även om detta så klart är en smaksak för många. Totalt hittar ni 11 skidliftar och 35 kilometer med skidbackar här. Merparten av backarna är röda eller svarta vilket gör skidorten populär för mer avancerade åkare.

Är ni intresserade av att veta mer om de nämnda skidorterna och var man kan bo när man är där kan ni hitta mer info på AlltOmSkidresor.se.

Vad kostar det att åka skidor i Kina?

De flesta skulle nog tro att det är billigt med liftkort i Kina men faktum är att priserna är ungefär som i Europa, och ofta till och med lite dyrare. Som exempel kan ett dagspass i Nanshan Ski Resort kosta runt 700 kronor. Många av skidorterna har billigare liftkort under veckorna med upp till 30% rabatt jämfört med helgpriserna och det är dessutom mindre trångt i liftarna och backarna.

När kan man åka skidor i Kina?

Kina är precis som Europa på norra delen av jordklotet och därmed är deras vintertid samma som vår. Självklart spelar snötillgången roll för när skidorterna är öppna men normalt sett är de öppna mellan december och april.