Bild: Pixabay

Ryska gasstoppet får elpriserna att rusa

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom Group

De europeiska elpriserna har stigit till nya höjder till följd av det ryska gasstoppet, och analytiker varnar för att konsumenterna kan få se sina räkningar stiga med så mycket som 30 procent. Priset på grossist ström i Tyskland steg med nästan 50 % på måndagen, medan priserna i Storbritannien och Frankrike steg med omkring 20 %. Detta kommer efter att Ryssland stoppade alla gasleveranser till Europa via Ukraina i söndags på grund av en tvist om obetalde räkningar. Bäst elavtal och elpriser önskar sig alla.

Ukraina har anklagat Ryssland för ”ekonomisk aggression”, medan EU har krävt en ”omedelbar lösning” på tvisten. Ryssland är en av Europas viktigaste gasleverantörer, och avbrottet har lett till oro för eventuell gasbrist. Analytiker menar dock att det är för tidigt att säga hur allvarligt problemet är.

Vad säger Jonathan Stern vid Oxford Institute for Energy Studies?

”Det är ett allvarligt problem, det råder ingen tvekan om det”, säger Jonathan Stern vid Oxford Institute for Energy Studies. ”Men det är inte ett existentiellt hot mot den europeiska gasförsörjningen.”

Stern sade att den största effekten av gas avstängningen skulle märkas i länder som är starkt beroende av rysk gas, såsom Bulgarien och Slovakien. Han sade att det fanns en risk för att vissa länder skulle kunna få helt slut på gas om tvisten drog ut på tiden.

Han tillade dock att de flesta europeiska länder har betydande gaslager, vilket skulle bidra till att dämpa effekterna. Och han sade att det fanns en möjlighet att Ryssland skulle kunna återuppta leveranserna om landet kände att smärtan var för stor.

”Jag tror att Ryssland kommer att blinka först” sade han. ”De behöver pengarna och de behöver ryktet om att vara en pålitlig leverantör.”

EU har uppmanat både Ryssland och Ukraina att återuppta samtalen för att försöka lösa tvisten. Men Stern sade att det var osannolikt att en snabb lösning skulle hittas.

”Jag tror att detta kommer att dra ut på tiden i veckor, om inte månader”, sade han.
Under tiden kan de europeiska konsumenterna få se sina elräkningar stiga till följd av de högre grossist priserna.

”Det kommer att påverka detaljhandelspriserna, det råder ingen tvekan om det”, sade Stern. ”Hur stor den kommer att bli beror på hur länge detta pågår.”

Han sade att konsumenter i länder som är starkt beroende av rysk gas, t.ex Bulgarien och Slovakien kan få se sina räkningar öka med så mycket som 30 procent.

I Storbritannien säger energiexperter att effekterna på räkningarna sannolikt kommer att bli mindre allvarliga. ”Jag tror inte att detta kommer att få någon stor inverkan på priserna”, säger Stephen Fitzpatrick på Ovo Energy. ”Men det är definitivt något som vi håller ett öga på.”