Bild: Unsplash

Stormakterna tar över rymden mer och mer

5 augusti, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med ICS-Digital

Kina har under ganska lång tid varit i ropet av flertalet anledningar. Något som många kanske dock inte förknippar med just Kina är nog rymden och då i synnerhet olika farkoster som ska till rymden eller byggnad på deras rymdstation. I takt med att Kina har blivit ekonomiskt stora har de också rustat upp sin rymdekonomi och har därför också satt sitt eget land på kartan när det gäller rymdfarkoster och färder.

Stormakternas framfart i rymden

En som säger att Kina nog vill ta igen den kamp som har varit mellan USA och Ryssland är Christer Fuglesang, den förste svensken i rymden. 
– Kina vill inte ligga efter någon, säger han till SVT. 

Det är en ny kapplöpning som just nu går internationellt mellan de stora ekonomierna i världen. Precis som inom allt annat idag vill Kina vara bäst i världen när det gäller rymden. Det är dock viktigt att alla länder som vill åka till rymden har tillgång till den när de vill, säger Fuglesang. Det så kallade rymdrallyt lär nog pågå en bra tid framöver och vi kommer nog att få se Kina mer när det gäller både rymdfärder till Mars och till deras respektive rymdstationer.

Sverige kan ha något att säga om rymden

Nu vill även Sverige vara med i racet om rymden och här finns det många som tror på att Sverige har mycket att ge när det kommer till rymdfärder. Det är fler och fler länder idag som satsar mer på rymdsäkerhet och därför också militärt i rymden. Anledningen till detta är att allt fler länder tror att just rymden kan bli en arena för krig inom en inte allt för stor framtid.

– Allt fler länder ser rymden som en arena där krig kan komma att bedrivas, säger Christoffer Edin, stridskraftföreträdare för flyg och rymd vid Försvarsmaktens ledningsstab, till Svenska Dagbladet.

Även om Sverige nu också rustar upp är det rymdförsvaret till stor del ett cyberförsvar. Med alla satelliter som finns i rymden och många av dem också väldigt nära jorden finns det absolut friktion mellan stormakterna. Om en hacker skulle få för sig att hacka stationerna kan det gå rätt illa då man har tillgång till satelliterna i rymden. 

Säkra upp din egen cybersäkerhet

När man rustar upp för andra tider är det alltid viktigt att kolla igenom vilka resurser man har. ExpressVPN har därför förklarat vikten av en teknisk krislåda för dig som vill kunna lagra dina digitala prylar och all information på ett ställe. Ifall att något skulle hända. Den heter krislåda men kan också med fördel användas som en slags backup om något oväntat skulle hända. Kanske får du en fuktskada eller att din dator eller mobil går sönder. Även då kan en krislåda vara väldigt bra att ha. Gemene man kanske inte kommer åka till rymden. Men den här krislådan kan komma väl till pass för förvaring och säkring av material.

Bild: Unsplash

Många länder, även nu Sverige, vill vara med i kriget om rymden framöver. Det finns mycket att hämta där och forskningen går också framåt i och med att man utvecklar material för att både ta sig till och göra olika saker i rymden. I takt med att Sverige också ger sig ut i rymden kanske vi kan få ta del av mer av det som händer där. Kanske kan det också leda till att mer pengar kommer läggas på forskning. Även här.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop