Har du drabbats av muskelreumatism?

OBS: Denna artikel presenteras i samarbete med PartnerTekst

Muskelreumatism är en inflammatorisk sjukdom som även kallas polymyalgia reumatika. Sjukdomen kommer sällan före femtio års ålder. Den gör att du får ont och blir stel i kroppen. När du får behandling brukar besvären snabbt lindras eller försvinna helt. Sjukdomen läker vanligen av sig själv med tiden. Det är inte känt vad som orsakar sjukdomen. Muskelreumatism är vanligare hos kvinnor än män. Vi berättar mer om muskelreumatism.

Symptom

Oftast kommer symtomen på muskelreumatism smygande under några veckors tid. Det kan börja med att du känner dig trött och hängig. Du kan även få lätt feber och gå ner i vikt. De typiska symtomen på muskelreumatism är smärta och stelhet i stora muskelgrupper. Det är vanligt att det gör mest ont runt axlar, överarmar, höfter och lår. Ofta har du lika ont på båda sidor av kroppen.

Besvären är vanligtvis värst på morgonen när du har suttit stilla en längre stund. Du kan till exempel få svårt att ta dig ur sängen eller lyfta armarna över huvudet när du klär på dig. Varför du får muskelreumatism kan bero på att något förändrats i livet. Har stressnivån varit högre under en tid tillbaka? Har något speciellt hänt som ökat stressen? Sitter du mer still och rör dig mindre än tidigare? Har matvanorna försämrats? För lite antioxidanter? Att se över livsstil och näringsintag kan vara bra.

Behandlingar

Traditionell behandling för muskelreumatism är kortisonbehandling i tablettform, vilket minskar inflammationen i kroppen. Behandlingen ska fortgå en tid efter att symptomen försvunnit och då blodprov visar att inflammationen klingat av. Då kortisonbehandling medför en hel del negativa effekter och biverkningar kanske det inte är något man föredrar i första hand. Men biverkningarna brukar inte vara så kraftiga eftersom dosen är låg under större delen av behandlingen.

Det är vanligt att du blir överaktiv och får svårt att sova i början av en kortisonbehandling.

Ibland kan du även få några av följande biverknignar. Du kan få svullna händer och fötter. Du kan gå upp i vikt. Din hud kan bli skörare, du kan lättare få blåmärken och det kan ta längre tid för sår att läka. Du kan få ett högre blodtryck. Du kan få förhöjt blodsocker.

Egna övningar

Rörelse är alltid bra för kroppen och rörelse gör att flödet hålls igång och det minskar inflammationsproceser. Byte av kost och livsstil kan göra bidra till att minska inflammationer i kroppen. Att äta rena råvaror och minska på intag av processad mat med tillsatser och minska på socker- och glutenintag är alltid positivt och gynnar tarmfloran och i förlängningen kan det minska inflammation i kroppen.

Ta tillskott som till exempel kurkumin (helst liposomalt för bäst upptag) och omega 3 kan också minska på låggradig inflammation. Allmänt ökad rörelse med avslappning och andningsövningar är bra. Långsam djupandning, in genom näsan och långsamt ut är alltid bra och avslappnande. Det ökar syretillförseln och sätter igång lymfsystemet och flödet i hela kroppen.

Promenader och mjuka rörelseövningar är bra men undvik att hårdträna vilket kan överbelasta kroppen då den ska läka.