Bild: Pixabay

Sommarens bästa poddar om Kina

I sommartider minskar ofta aptiten för nyhetsläsning till fördel för andra medier: filmer, böcker och på senare tid även podcasts.

Det är aldrig lätt att hitta rätt i vimlet av poddar, särskilt inte i ett så brett ämne som världens största land. Men för den som tar sig tid så väntar en uppsjö av intervjuer, analyser, nyheter och så klart kinesisk historia som kan insupas under sommarpromenaden, husrenoveringen eller tågresan.

Nedan följer en lista på tio stycken podcasts att bokmärka för den som är intresserad av att fördjupa kunskaperna kring Kina i ljudform. Det handlar inte om någon rankinglista, utan om tio stycken poddar med hög nivå som kompletterar varandra på ett bra vis.

Så ta nu och rensa bort de där trötta SR-poddarna eller tråkiga kändisintervjuerna från din spelare, och ersätt dem med några av programmen nedan för att bättre förstå utvecklingen i Kina:

The Little Red Podcast – Får inleda listan i egenskap av bästa namn. Publicerar bara ett avsnitt i månaden, men då märks det att de är mycket genomarbetade och går på djupet i aktuella ämnen som nolltoleransen mot Covid-19 eller Kinas inställning till kriget i Ukraina. Samtidigt gör utformningen att avsnitten aldrig blir inaktuella, och för den med särskilt intresse för kommunistpartiets modus operandi finns många timmars intressant lyssning i arkivet.

The Little Red Podcast – underhållande namn, utbildande lyssning.

The China History Podcast – En helt fantastisk källa för att lyssna in sig på Kinas historia, i form av drygt 300 avsnitt framförda på ett pedagogiskt men aldrig långtråkigt vis av värden Laszlo Montgomery. Täcker in snart sagt alla aspekter och tidsperioder. Finns också flera långa serier för att förstå sig på invecklade ämnen. En personlig favorit är serien i tio delar om de krigsherrar som dominerade Kina 1916-1928.

China Geopolitics – South China Morning Post må vara ägt av kinesiska Alibaba och på ledarsidorna driva en linje som ofta står nära Pekings. Men tidningens resurser gör att nyhetsrapporteringen är bra. Låt vara att de reportrar som driver och förekommer i denna podd stundom måste vakta sin tunga, men de är mycket kunniga med bra kontaktnät och undviker sällan känsliga ämnen. En bra veckovis nyhetsuppdatering kring kinesisk geopolitik.

China Business Insider – För den med större intresse av ekonomi och geopolitik erbjuder det kinesiska affärsmagasinet Caixin omkring en kvarts nyhetsuppdatering varje vardag. Men snarare än tråkiga siffror så handlar det om ämnen som vaccinpass, demografi, krypto eller tillslagen mot landet internet- och teknikföretag. Mycket bra lyssning för att förstå de enorma utmaningar som världens andra största ekonomi står inför.

Chinese Whispers – Podcast från The Spectator som bara kommer ut två gånger i månaden, men har en vidunderlig förmåga att välja intressanta ämnen. De senaste månaderna har djupdykning erbjudits i frågor som jag ofta får ställda till mig av läsare: Hur bra är Kinas militär? På vilket vis vill Peking förändra det internationella systemet? Hur omfattande är egentligen landets system för social kreditvärdighet? Ofta fokus på samhälle och kultur, som exempelvis relationer mellan olika generationer eller den intellektuella klassens hållning till regimen.

Sinica Podcast – Värden Kaiser Kuo är en halvt kontroversiell figur som ibland får kritik för sin ambition att försöka förstå den kinesiska regimens intentioner lite väl långtgående. Med det sagt så har han och kollegorna på SupChina en oerhörd förmåga att locka till sig intressanta intervjuobjekt i stort sett varje vecka, och bland de nu drygt 350 intervjuerna finns en hel rad guldkorn.

Sinica Podcast leds av före detta heavy metal-artisten Kaiser Kuo som har lyckats lockat dit intressanta intervjupersoner i över ett årtionde.

The China in Africa Podcast – En podd som verkligen har hittat sin nisch, och alltid kommer med intressanta samtal och analyser kring en fråga som är luddig och svårgripbar för många, nämligen Kinas relation med Afrika. Det gäller inte bara de kinesiska investeringarna på den afrikanska kontinenten, utan även ämnen som rasism på Kina sociala medier eller kinesisk diplomati på Afrikas horn. Imponerande utgivningstakt med ett par avsnitt i veckan; sammanlagt nu närmare 650 stycken.

Pekingology – Jude Blanchette är en av de allra vassaste analytikerna när det kommer till kommunistpartiets utformning och interna maktstrukturer. Därför blir denna podd oerhört intressant att följa ju närmare höstens viktiga 20:e partikongress vi kommer. Räkna med ännu mer av spännande ämnen som fraktionsbildningar, utrensningar och ideologisk utveckling som redan nu diskuteras med nya gäster ett par gånger i månaden. Mycket inside baseball och fördjupningar i landets politiska system.

ChinaPower – Som namnet antyder så diskuteras här Kinas plats i världen som ny stormakt. Podden produceras av amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS) och kan ibland vara lite väl akademisk. Lite tyngre lyssning i form av samtal med en eller flera forskare om specifika och i regel aktuella ämnen. Bra för nya infallsvinklar eller faktauppgifter i storpolitiska ämnen man trodde att man redan uttömt.

China Global – Till sist en relativt ny podcast i min spelare från ännu en amerikansk tankesmedja, nämligen German Marshall Fund som på senare tid blivit en ledande auktoritet på kinesisk politik genom att knyta till sig namn som Noah Barkins och den mycket kunniga Bonnie Glaser som varannan vecka bjuder in gäster för att tala internationell politik med Kina i centrum. Mer lättsmält och något kortare avsnitt än i podden ovan, vilket sannolikt är vad många letar efter såhär under sommaren.

Trevlig lyssning!