Privatpersoner i Sverige importerar mer från Kina

10 juni, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bäst Gratis

Kina har länge varit ett land som importerar otroligt mycket produkter till resten av världen. Självklart är så även fallet för Sverige. På senare tid så är det dock privatpersoner som står för en stor del av importen av kinesiska varor.

På nätet finns det flera butiker som erbjuder dig att beställa & handla billigt från Kina. Det är hos dessa sidor som försäljningen ökar kraftigt.

Sedan internetshopping blev en stor grej i Sverige – så har konkurrensen för svenska butiker blivit hårdare. Nu konkurrerar till exepel klädbutiker och elektronikaffärer med en internationell marknad. Då finns det många kunder som hellre kan vänta på leverans av importer från Kina -istället för att betala ett högre pris.

Kinesiska produkter tar över alltmer

Trots att flera organisationer och opinionsbildare talar om vikten i att minska handeln med Kina – så verkar det gå åt fel håll. Ur ett klimatperspektiv så är det inte speciellt bra att köpa saker som både tillverkas och fraktas från Kina. Det gör att klimatutsläppen per produkt blir betydligt större – jämförelse med en svensktillverkad produkt.

Trots detta – så ser den kinesiska exporten och importen inte ut att minska med den fart som många vill se. Det är helt klart ett hot mot mindre ekonomier – och klimatförändringarna om den kinesiska importen fortsätter att öka till Europa och Nordamerika.

Den stora ökningen av importen från Kina står inte företag för i första hand. Allt fler har sett prisskillnaderna med att lägga mindre beställningar från Kina. Det är inte bra för utsläppen att allt fler beställer mindre partier att importera. Det kräver flera gånger mer omfattande transport än jämförelse med större beställningar från företag.

Made in China

Alla hushåll i Sverige har minst en produkt som är märkt med ”made in China”. Det är ett bevis på hur mycket som tillverkas och produceras från landet. Det är främst vanligt bland elektronik eller leksaker där Kina har en mycket stor del av marknaden över hela världen.

Många hem tros även ha fler saker eller produkter som är tillverkade i Kina än i Sverige. Förutom elektronik så är det mycket kläder, förpackningar, skor med mera som också tillverkas i Kina. Deras låga kostnader och effektiva fabriker är helt klart en stor faktor till att handeln från Kina fortsätter att vara attraktivt. Främst för de som vill pressa ner priserna så mycket som det bara går.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop