Bild: Pixabay

Kinas internetrevolution för med sig kinesiska varianter på västerländska appar

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Madeye Digital

Kina är, som du säkert redan vet, ett land som är i en snabb och kraftig utveckling. Landet förbättrar sin infrastruktur dag för dag och inom den digitala sfären ligger de inte på latsidan direkt. Idag så är det fler kineser än någonsin som har tillgång till internet. Men internet i Kina skiljer sig en hel del jämfört med hur det ser ut i Sverige.

Ja, att Kina är under ständig utveckling är det nog ingen som har missat. Den ekonomiska utvecklingen går spikrakt uppåt och precis som i väst så är det fler och fler kineser som lever stora del av sina liv online. Precis som i Sverige och andra länder så används det för att läsa nyheter, hitta recept, dejta, och mycket annat.

Samtidigt så går det inte att komma ifrån att Kina är en diktatur där staten utövar väldigt mycket kontroll över folket. Staten lägger sig i människors liv till en större utsträckning än vad som sker i västerländska länder, och detta är också självklart sant på internet. Även om det finns många västerländska appar och tjänster i Kina så är det inte ovanligt att det istället finns kinesiska appar som genomför samma funktioner, fast med mer kontroll från staten.

Kinesiska varianter på sociala medier

Istället för att använda sig av exempelvis Twitter och Facebook så har kinesiska företag byggt egna varianter på dessa appar. På Twitter och andra appar så är det fullt möjligt att vara helt och hållet anonym, någonting som inte är möjligt på kinesiska varianter. Istället så kan staten när som helst se vem som har skrivit vad och till vilka och sedan slå ner på de som har kritiserat styret eller Kina som helhet. Det finns även ord och annat som är förbjudet att skriva och som kontrolleras från företagens sida. För den som inte vill kritisera staten så fungerar dessa däremot på mer eller mindre samma sätt som sina västerländska motparter.

Även internetdejting har blivit ett intresse bland många kineser, precis som i Sverige. Här finns det appar för allt möjligt, och precis som du kan hitta nuru massage eller knulla i Stockholm på en app så använder kineserna dejtingappar för allt möjligt. Även här med samma kontroll.

Västerländska företag bygger program särskilt riktade till Kina

Men västerländska företag som vill nå den oerhört lukrativa kinesiska marknaden bygger ofta andra varianter av samma program riktat mot Kina. Detta är framförallt vanligt när det kommer till spel eftersom Kina har helt andra lagar kring vad som får och inte får visas. Det kan röra sig om andra varianter av spelen där blod har ändrat färg till blått, eller där zombies och liknande har gjorts mer livslika.