Kinesisk kalligrafi – en ständig populär konst

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Desenio

Kinesisk kalligrafi är en högt vördad konstform som har funnits i århundraden. På många sätt är den fortfarande lika populär och relevant i dag som den var förr i tiden. Detta beror delvis på dess djupa kulturella betydelse, men också på själva mediets inneboende skönhet.

Konstformen går att hitta i vår vardag, och finns idag över hela världen och är lite som en egen kategori av konst nischad till att skriva fint. Det går även att köpa konst så som målningar, posters, och tavlor med dessa motiv på. Kalligrafer globalt har även moderniserats och gjort att nya metoder växt fram, som så kallat ”lettering”.

Ett medium för visdom, känslor och kreativitet

I den traditionella kinesiska kulturen sågs kalligrafi inte bara som ett konstnärligt uttryck utan också som ett sätt att förmedla djupa filosofiska idéer och visdom. De penseldrag och tecken som användes var noggrant utvalda så att de förmedlade specifika betydelser och uttryckte känslor. Vissa streck skulle till exempel skrivas på ett sätt när man uttryckte glädje eller tillfredsställelse, och på ett annat sätt när man uttryckte sorg eller ilska.

På grund av denna rika historia och kulturell betydelse är kinesisk kalligrafi fortfarande populär både i Kina och bland kinesiska grupper runt om i världen. Många människor ser det som ett sätt att knyta an till sitt arv och att uttrycka sig kreativt. Det ses också som en form av egenvård, eftersom den långsamma och uppmärksamma skrivakten kan vara mycket terapeutisk.

Det finns många sätt att njuta av och uppskatta kinesisk kalligrafi. Du kan ta kurser för att lära dig skriva själv eller helt enkelt beundra andras konstverk. Det finns också många vackra exempel på kalligrafi på rullar, porslin och andra föremål som är underbara gåvor eller heminredningsföremål. Oavsett hur du väljer att njuta av den, kommer kinesisk kalligrafi garanterat att ge en touch av elegans och tidlös skönhet i ditt hem.

De moderna kalligraferna

Då konsten av kalligrafi fortfarande lever sig kvar, även i det moderna samhället, finns det fortsatt ett få erkända kalligrafer i Kina som för traditionen vidare:

Wang Dongling: Wang Dongling anses allmänt vara en av de största levande kalligraferna i Kina. Hans arbete blandar traditionella och moderna element på innovativa sätt som har gett honom ett omfattande erkännande och hyllning både i och utanför landet.

Xu Bing: Xu Bing är en samtida konstnär som ofta använder sig av kalligrafi i sina verk som ofta utmanar traditionella idéer om vad kalligrafi kan vara, och han har tilldelats många prestigefyllda priser för sin innovativa inställning till mediet.

Zhang Xiaogang: Zhang Xiaogang är en ledande figur på den kinesiska avantgardistiska konstscenen. Hans verk innehåller ofta text skriven med traditionella kinesiska tecken, som han kombinerar med bilder för att skapa kraftfulla och tankeväckande visuella uttalanden.

Oavsett hur intresserad du är av kalligrafi finns det något att uppskatta i denna tidlösa konstform. Vare sig du letar efter ett unikt sätt att uttrycka dig kreativt eller bara vill låta dig svepas med känslorna har den kinesiska kalligrafin mycket att erbjuda.