Hur starkt kväver Kina kryptovalutor dessa år?

OBS: Artikeln är skriven av Sander Klakegg

Kryptovaluta i Kina har nyligen blivit förbjudet. Vad kan förväntas inom en snar framtid?

Även om vi inte har sett några rapporter om att Kina helt och hållet förbjuder kryptovalutor, började regeringen utfärda varningar om handel och brytning av kryptovalutor i maj 2021, och sa till landets finansjättar att de måste sluta handla med krypto. Sedan dess har vi sett de tre bästa gruvregionerna i landet börja vidta åtgärder mot gruvarbetare, och regeringen har enligt uppgift träffat stora banker igen bara denna vecka för att upprepa att banker inte kan vara inblandade i kryptovalutatransaktioner. Betyder detta att Kina potentiellt kan skapa sin egen kryptovalutavärld? Du kan alltid följa Cryptodaily för att få veta mer. Vissa tror att en ”vit lista” över kryptovalutor skulle kunna göras, men inte många källor (även på kinesiska) går i denna riktning. Vad slutresultatet än kan bli kommer Cryptodaily att följa, både på sina svenska och norska webbplatser.

Rapporterna indikerar potentialen för en stor minskning av världens kryptogruvkapacitet, som vi följer, bland annat, på Cryptodaily: Cambridge-universitetet uppskattade i april 2020 att Kina tillhandahöll 65 procent av Bitcoins hashrate, med tre huvudprovinser som utgör huvuddelen av den datorkraften. Dessa tre regioner verkar följa regeringens exempel genom att arbeta för att stävja krypto – Xinjiang, regionen med mest gruvdrift i genomsnitt enligt Cambridges provinsiella uppdelning, har stängt ett stort gruvnav, enligt The Block, och Inre Mongoliet har enligt uppgift startade processen med att införa ett totalt gruvförbud. Förra veckan införde provinsen Sichuan ett förbud mot gruvdrift och uppmanade elbolagen att stänga av strömmen till alla gruvdrifter de upptäckt. Yunnans provinsregering har också enligt uppgift sagt till sina kraftbolag att sluta göra sidoaffärer med gruvarbetare.

Ska produktionen minska?

Xinjiangs enorma roll i den globala kryptobrytningen drevs hem i april 2021 när en enda kolanläggning i regionen översvämmades och stängdes av för en helg, vilket enligt uppgift minskade den globala Bitcoin-gruvkapaciteten med cirka 35 procent. Hur mycket kommer Kinas kryptoproduktion att minska med om alla dessa regioner går offline? ”Mer än 90 procent av Bitcoins gruvkapacitet, eller en tredjedel av det globala kryptonätverkets processorkraft, kommer att avbrytas på kort sikt”, uppskattade ett kinesiskt blockkedjeföretags VD, enligt The Global Times.

Både gruvarbetare och marknaden har reagerat på de skärpta reglerna. Förra veckan rapporterade CNBC att det pågår en ”stor gruvmigration”, med några kinesiska gruvarbetare som för närvarande packar ihop och flyttar till andra länder, som USA eller Kazakstan. Andra säljer sin gruvutrustning till utländska köpare, som ses nedan.

Sedan regeringens tillkännagivanden i maj har grafikkortspriserna i landet fallit märkbart, enligt South China Morning Post, eftersom efterfrågan på gruv-GPU:er har sjunkit. Priset på stora kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum har också sjunkit kraftigt sedan Kina gjorde dessa drag, enligt Coinbases spårare – sedan början av maj har Bitcoin-priserna gått från cirka 55 000 $ till cirka 32 000 $, och Ethereum har halverats i värde. Det är svårt att koppla det direkt till Kinas agerande, särskilt med tanke på andra faktorer som Elon Musk och NFTs, men publikationer som The Wall Street Journal har diskuterat det som en faktor.

Den kinesiska regeringen säger att den agerar nu på grund av farhågor kring kryptons volatila pris och dess potentiella användning för penningtvätt och olaglig affär, enligt Reuters. Den här frågan är i allmänhet mycket mer än att bara följa vad vi har gjort genom att till exempel sammanställa listan över norska bluffbotar. Det kinesiska kryptovalutaproblemet kommer att behöva följas i flera år. Det finns också spekulationer om att den kinesiska regeringen kan vara oroad över optik: kryptogruvdriftens rykte som en miljökatastrof stämmer inte överens med Kinas önskan att ses som en ledare inom grön energi, med dess ledare som lovar att landet kommer att vara koldioxidneutralt år 2060. Det är värt att notera att Kina också utvecklar sin egen centraliserade digitala valuta.

Vad händer i slutändan?

Den kinesiska regeringen har dragit åt skruvarna på Bitcoin i flera år — den förbjöd banker att hantera Bitcoin 2013 och förbjöd inledande mynterbjudanden 2017. Men billig el från vattenkraft och kol, tillsammans med vissa lagliga gråzoner, har enligt uppgift tillåtit gruvdrift att explodera i landet. Nu verkar det som att vissa gruvarbetare har fått nog. Presidenten för en gruvpool i Hongkong sa till CNBC att den inte ”vill möta varje år, något slags nytt förbud kommer i Kina.” Nu, officiellt, är alla kryptotransaktioner olagliga i Kina, sade landets centralbank i ett meddelande på sin webbplats, och kryptovalutor kan inte cirkuleras.

Kina är inte det enda landet som har gjort politiska rörelser kring kryptovalutor – Iran utfärdade ett tillfälligt förbud mot gruvdrift under sommarmånaderna, och Indien gör potentiellt ägande av krypto olagligt. El Salvador har gått i motsatt riktning och blivit det första landet som gjorde Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel.

Sander Klakegg

En gedigen bakgrund inom såväl Kundvård, handel med kryptovalutor har gett mig en god erfarenhet och uppfattning om innebörden av att ha kunden i fokus. Genom att ha högt & rimligt uppsatta mål så undviker jag ”lagom” med ambition att alltid vilja överträffa förväntningar. Prestationer genom åren har lett till goda resultat och flertalet utmärkelser, främst inom Sälj. Ärlighet, lyhördhet och respekt är centrala ledord i min vardag.Älskar mötet med kund och utmaningen i att hitta bra lösningar och långvariga samarbeten. Stimulansen ligger i det ömsesidiga förtroendet och i handslaget.

Sensommaren 2019 så slutförde jag en 8 månader lång ledarskapsutbildning (personligt ledarskap). Kompletterade detta med en 6 månader lång ledarskapsutbildning (coachande ledarskap) som slutfördes våren 2020. Har som ambition att coacha en grupp till gemensam framgång.Är sedan 2019 med och ansvarar för marknadsdelen, på ideell basis, inom Hammarby Bandy. Fokus på att arbeta fram koncept som gör klubbens nätverk än mer dynamiskt och attraktivt för såväl befintliga som nya samarbetspartners. Valdes in som ledamot i Hammarby IF Bandys styrelse i juni 2020.Erfaren inköpsansvarig och kontorsadministratör. Utbildad inom ledarskap, projektledning, konstdirektion, fotografi, teckning.