Peng Shuai
Den frihetsberövade tennisstjärnan Peng Shuais öde har dragit stor uppmärksamhet i samband med vinter-OS i Peking. (Bild: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons - cc-by-sa-3.0, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Peng Shuai talar med media och träffar IOK

Fallet med den frihetsberövade tennisstjärnan Peng Shuai har dragit stor uppmärksamhet inför vinter-OS i Peking. Detta kunde bland annat ses då Internationell olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach vid spelens första presskonferens grillades över om och när han kommer träffa Peng.

Vid presskonferensen innan helgen sade Bach att frågan om en utredning kring Peng Shuais anklagelser om sexuella övergrepp av toppolitikern Zhang Gaoli är något som måste beslutas av Peng själv, efter det är ”hennes liv” och ”hennes anklagelser”.

I sammanhanget är det relevant att IOK och Thomas Bach har anklagats för att springa den kinesiska regimens ärende genom sina tidigare videosamtal med en i övrigt isolerad Peng Shuai, vars innehåll inte har offentliggjorts men icke desto mindre lett till garantier från IOK om stjärnans säkerhet och välmående.

IOK uppgav i presskonferensen innan helgen ingen tidsplan för sitt möte med Peng Shuai. Men i dag kommer uppgifter om att Thomas Bach åt middag med henne i lördags, samtidigt som den franska tidningen L’Equipe publicerar en intervju med Peng som genomfördes vid ett hotell under söndagen.

L’Equipe uppger att intervjun endast kunde genomföras om man följde vissa förutbestämda villkor. Frågorna skulle skickas på förhand, och publiceringen fick endast ske i formatet ”frågor och svar”, utan tidningens egna tillägg eller kommentarer.

AP framhåller hur en kinesisk tjänsteman från den lokala organisationskommittén för Peking-OS närvarade och agerade översättare. Nyhetsbyrån påminner om att Peng Shuai i november berättade hur Zhang Gaoli tvingat till sig sex mot hennes nekande, och noterar hur det i helgens intervju lät helt annorlunda:

But speaking to L’Equipe, Peng denied having accused Zhang of assault.

“Sexual assault? I never said that anyone made me submit to a sexual assault,” the newspaper quoted her as saying.

“This post resulted in an enormous misunderstanding from the outside world,” she also said. “My wish is that the meaning of this post no longer be skewed.”

Intervjun ska ha pågått i en timme, och var den första i sitt slag sedan Peng Shuai först försvann efter sina anklagelser mot Zhang Gaoli i november.

Vid sidan av att inte bara dra tillbaka utan även förneka sina anklagelser, menade Peng Shuai i intervjun även att hon på egen hand tagit bort sin tweet från den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, eftersom innehållet gett upphov till missförstånd.

Hon förnekade även att hon någonsin varit försvunnen. ”Fel på datorn” låg bakom faktumet att hon inte kunde kommunicera med kvinnliga internationella tennisförbundet, och antalet meddelanden under denna tidsperiod var förresten för stort för att hon skulle hinna med att svara på alla.

Från Thomas Bach möte med Peng Shuai var informationen lika sparsmakad som vid tidigare tillfällen. I ett kort uttalande för ett par timmar sedan uppger IOK på sin hemsida hur Bach tillsammans med en IOK-medlem från Zimbabwe vid namn Kirsty Coventry åt middag med Peng, och kom överens om att hemlighålla mötets innehåll:

Peng Shuai informed the President that she would attend several events at the Olympic Winter Games Beijing 2022 over the coming days. Later that evening, she and Kirsty Coventry attended the mixed curling match between China and Norway.

(…)

Kirsty Coventry and Peng Shuai also agreed that they would remain in contact. And all three agreed that any further communication about the content of the meeting would be left to her discretion.

I sitt möte med Thomas Bach så uppgav Peng Shuai även att hon med omedelbar verkan kommer avbryta sin professionella tenniskarriär.

Det står utom rimligt tvivel att kinesiska myndigheter har vidtagit omfattande försiktighetsåtgärder inför såväl intervjun med L’Equipe som mötet med Thomas Bach, för att de båda endast ska återge det narrativ som partiet vill få ut.

Trots – eller på grund av – detta är långt i från alla övertygade om Peng Shuais välbefinnande: