Intels välkända logotyp. (Bild: Chris Potter, CC BY 2.0 via Flickr)

Intel raderar hänvisning till tvångsarbete i Xinjiang från sin hemsida

10 januari, 2022

Det amerikanska teknikföretaget och chiptillverkaren Intel är det senaste utländska bolaget att hamna i trångmål och dilemman vad gäller tvångsarbete och förtryck av etniska minoriteter i Xinjiang.

Just innan julhelgen utfärdade Intel en varning angående Xinjiang i ett öppet brev till sina underleverantörer. De ombads att se till så att leveranskedjorna är fria från varor, tjänster eller ens arbete som kan spåras till den oroliga regionen i västra Kina.

Detta, förklarade Intel, är nödvändigt på grund av såväl restriktioner från USA:s regering som förfrågningar från investerare och kunder.

Varningen sammanföll bland annat med att USA:s president Joe Biden lagom till julafton skrev under Uyghur Forced Labor Prevention Act, som enhälligt röstats genom i kongressens båda kamrar. Enligt denna nya lag är förbjudet att importera varor från Xinjiang utan tydliga bevis att tvångsarbete inte använts i tillverkningen.

Efter att Intels öppna brev uppmärksammats i Kina utsattes företaget för omfattande kritik. Partitidningen Folkets dagblad utmålade budskapet som ”absurt” och menade att företaget ”äter den hand som föder det”.

Popstjärnan Wang Junkai, märkesambassadör för Intel, meddelade även att han klippt banden med företaget eftersom “nationella intressen går före allting annat”. Otaliga internetanvändare rasade mot vad som upplevdes vara ett ställningstagande i en känslig politisk fråga.

Kritikstormen fick Intel att gå ut och be om ursäkt via sitt konto på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, vilket jag skrev närmare om i Kinamedia nyhetsbrev för ett par veckor sedan.

Intel förklarade för sina kinesiska följare att intentionen med det öppnade brevet blott var att följa amerikansk lagstiftning, och beklagade att det skapat frågor och bekymmer bland företagets ”värdefulla kinesiska partners”.

Som det inte vore nog, så rapporterade Wall Street Journal i dag att Intel dessutom har ändrat texten i det öppna brevet som fortfarande ligger kvar på företagets hemsida.

Budskapet om att underleverantörerna ska undvika varor eller tjänster som kan förknippas med just Xinjiang – en illa förtäckt hänvisning till uppgifterna om tvångsarbete där – har nu ersatts med uppmaningar att följa FN:s riktlinjer.

Tidningens reporter Liza Lin pekar ut skillnaderna på Twitter enligt nedan:

Tidningen påpekar vidare att Intel är en av huvudsponsorerna av vinter-OS i Peking, samt att 25 procent av företagets intäkter eller närmare 180 miljarder kronor i fjol kom från den kinesiska marknaden.

I takt med att frågan om Xinjiang blir allt mer känsligt, kommer ett växande antal företag ställas inför svåra ultimatum vad gällande sin närvaro i Kina. Detta gäller särskilt amerikanska företag, med anledning av Uyghur Forced Labor Prevention Act.

Förra veckan skrev Kinamedia närmare om kritiken mot Tesla, efter att företaget på nyårsdagen med pompa och ståt meddelade att man öppnar en ny utställningshall i Xinjiangs huvudstad Urumqi.

I texten framgår även hur kinesiska myndigheter utfärdat en varning till butikskedjan Walmart, då produkter från Xinjiang inte längre gick att hitta i dess app. Något som fick otaliga internetanvändare att avsluta sitt medlemsskap på Walmarts kedja Sam’s Club.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.