Är bitcoin olagligt i Kina?

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med CryptoRunner

Bitcoin har funnits på världsmarknaden sedan 2010 och uppkom, till stor del, på grund av en misstro till storbankerna och deras hantering av den stora finanskrisen 2008–2009. När bitcoin först kom ut på marknaden var den knappt värt någonting alls, en bitcoin var värd mindre än 10 kronor. Idag är bitcoin den största kryptovalutan på marknaden med ett värde av över 500 000 kronor per enhet. Så hur fungerar bitcoin?

Vem skapade bitcoin?

Bitcoin är skapat genom en kod, kan man säga. Vem som skapade bitcoins källkod från början vet vi inte, det enda namnet vi har är Satoshi Nakamoto. Ingen vet säkert vem Satoshi Nakamoto är, om det är en person eller en grupp. Det vi vet är att den här personen (eller personerna) publicerade ett så kallat white paper under 2008 där de förutsåg behovet av en krypterad valuta som inte är kontrollerad av någon myndighet. Knappt två år efter publiceringen kom bitcoin till marknaden.

Bitcoin kan användas utan att på något sätt bli spårade. Ingen bank eller myndighet kan kontrollera eller spåra valutan vilket gör att alla transaktioner och innehav är säkra från tredje parter.

Vad använder man bitcoin till?

Idag kan egentligen alla köpa bitcoins. Du kan köpa bitcoins på olika sätt, dels genom att köpa dem på en börs som handlar med valutan eller på hemsidor som handlar med kryptovalutor.

Bitcoin är som tidigare nämnt en krypterad valuta, vilket innebär att du kan handla med den som vilken annan valuta som helst så länge du har ett betalkort som kan laddas på med bitcoins. Med ett sådant kort omvandlas dina bitcoin till en traditionell valuta vid varje köptillfälle. Du kan såklart även växla in dina bitcoins till vilken valuta som helst om du inte har ett betalkort. Det finns dessutom flertalet olika företag online som tar emot bitcoin som betalningsmedel.

Är bitcoin olagligt?

På de flesta ställena i världen är bitcoin lagligt att använda, men det finns givetvis undantag. Bland annat Bolivia, Egypten och Iran har förbjudit kryptovalutan på grund av diverse olika anledningar. Iran förbjöd valutan under 2021 på grund av dess energipåverkan på landet.

Bitcoin är också olagligt i Kina. Tekniskt sätt har handel med kryptovalutor varit förbjuden i Kina sedan 2019, men det har fortsatt pågått – fram tills nu. Under september 2021 meddelade den kinesiska staten att all handel med kryptovalutor är olaglig, och den som blir påkommen kommer att bli åtalad för brott. Detsamma gäller utländska sidor som möjliggör handel av kryptovalutor för kinesiska invånare.

Anledningen till att bitcoin-handel är olaglig i Kina beror till stor del på att landet vill ha kontroll över sin egen ekonomi. Bitcoins grundsyfte är att vara en valuta som staten inte kan kontrollera, något som Kina inte tar särskilt lätt på. Kina är en enpartistat som styrs av kommunistpartiet, de har ingen form av demokrati utan kan hellre ses som en diktatur. Med denna fakta i bakhuvudet är det inte särskilt svårt att förstå varför staten inte tillåter handel med kryptovalutor.

Kommer bitcoin att bli lagligt i Kina?

Med tanke på hur Kina är styrt finns det inte något som talar för att bitcoin skulle kunna bli lagligt där igen. Regeringen vill kunna kontrollera sina egna pengar och en valuta som bitcoin riskerar att sänka förtroendet för dem. Däremot har Kina planer på att skapa en egen kryptovaluta, som dock kan kontrolleras och övervakas av staten. Målet med att skapa valutan är att kunna öka det kinesiska inflytandet. När denna kryptovaluta kommer att se dagens ljus finns det dock inga uppgifter om.