Xi Jinping träffar Joe Biden
Ett möte från hjärtligare tidigare då Xi Jinping och Joe Biden båda var vicepresidenter, och Xi 2012 besökte USA. Något liknande vore otänkbart i dagsläget - men nu ska de båda ledarna i alla fall för första gången talas vid över telefon. (Bild: Antonio R. Villaraigosa, CC BY-NC 2.0 via Flickr)

Inför det första mötet mellan Xi Jinping och Joe Biden

Vita huset bekräftade det redan under gårdagen, och i dag uppgav även Kinas utrikesministerium att Xi Jinping och Joe Biden på tisdag morgon kinesiska tid ska ha sitt första möte i egenskap av ledare för världens två mäktigaste länder.

I pandemins tidevarv så rör det sig om ett videomöte. Det är i sig inte särskilt överraskande eftersom Xi Jinping inte har lämnat Kina på 22 månader, och inte heller tagit emot någon utländsk politiker eller dignitär i Peking sedan i början av fjolåret, just efter utbrottet av COVID-19.

De båda presidenterna har dock talats vid på telefon två gånger i år, senast under 90 minuter i september. Men telefonsamtalen är i jämförelse anonyma och mer spontana, snarare än att föregås av samma slags uppladdning som de videomöten vilka under pandemin har kommit att ersätta fysiska möten ansikte mot ansikte.

Mötet kommer samtidigt inte som någon fullständig överraskning. Det har sedan början av oktober talats om att ett videomöte mellan de båda ledarna ska arrangeras innan årets slut, efter att de båda ländernas utrikesministrar då träffades i Schweiz för samtal i sex långa timmar, som i mångt och mycket var en förberedelse inför tisdagens möte.

Hur spänd situationen mellan de båda länderna ändå är kan exemplifieras av att utrikesminister Wang Yi inte skakade hand eller gjorde någon ansats att vidröra varandras armbågar, när den amerikanska motsvarigheten Antony Blinken sökte upp honom igen vid den kinesiska delegationens residens i Rom under G20-mötet som hölls där under sista helgen i oktober.

Enligt kinesiska analytiker var detta ett sätt att “upprätthålla Kina värdighet” efter amerikanska provokationer kring Taiwan.

Oavsett vilket, så gör den spända situationen även att vi inte ska förvänta oss särskilt mycket av mötet. Vita husets pressekreterare Jen Psaki sade i ett uttalande att videmötet blir en uppföljning på telefonsamtalet i september. Syftet sägs vara såväl att hitta områden till samarbete, som att hantera rivaliteten mellan de båda länderna.

Det är också värt att notera hur den så kallade överenskommelsen mellan Kina och USA under FN:s klimatkonferens i Glasgow – vars betydelse överdrevs kraftigt i svenska medier – enligt bland andra Wall Street Journal främst var en symbolhandling för att visa god vilja mellan de två länderna inför mötet.

Detta kunde märkas genom att uttalandet i Glasgow inte innehöll några nya konkreta målsättningar alls. Krasst uttryckt, så kidnappade de båda länderna klimatkonferensen för att kratta manegen inför det första bilaterala mötet mellan deras ledare.

Samtidigt ser vi tecken från Xi Jinping som visar på en önskan om varmare relationer. I ett uttalande som dök upp på hemsidan för den kinesiska ambassaden i USA tidigare i veckan, sade Xi att Kina nu är villigt att “förbättra utbytet och samarbetet över hela brädet” med USA, för att relationen mellan de två länderna ska hamna på rätt väg igen.

Medan man från USA:s håll länge har försökt få till ett videomöte mellan de båda presidenterna, så har Kina varit mer undvikande.

Reuters understryker dock att det finns intressen från kinesiskt håll att undvika konfrontation och instabilitet under det kommande året. Detta dels för att Peking arrangerar vinter-OS i början av året, och för att den mycket viktiga partikongress där Xi Jinping förväntas utses till kommunistpartiets generalsekreterare för en tredje ämbetsperiod äger rum kommande höst.

Vidare framhåller tidigare amerikanska diplomater att det hos såväl Xi Jinping som Joe Biden finns en tilltagande oro för att situationen kring Taiwan ska eskalera, vilket också gör det nödvändigt att förbättra kommunikationen för att undvika misstag och felkalkyleringar.

Den som följer Kinamedia på Twitter, kände redan i förrgår till att mötet med största sannolikhet skulle komma att äga rum på måndag:

I många medier står att mötet äger rum på måndag, vilket då utgår från amerikansk tidzon. Här i Asien är tisdag morgon tiden för videomötet, och i Sverige sannolikt strax efter midnatt natten mot tisdag.