Denna vecka är Taiwans utrikesminister på besök i Europa för första gången sedan 2019. Då närvarade han vid en demokratikonferens i Köpenhamn – denna gång är han inbjuden till Tjeckien, Slovakien och Litauen.
Detta var illa nog för att Kina redan innan resan skulle reagera starkt genom illa förtäckta hot till värdländerna. Den tjeckiska senatens inbjudan kallades för en ”elak provokativ handling”.
Peking anklagade vidare hela resan – som påbörjades i måndags – för att ”främja secessionism”, och varnade värdländerna att man är villig att vidta ”nödvändiga åtgärder” i syfte att slå vakt om Kinas suveränitet.
Detta stoppade dock inte Joseph Wu från att väl på plats i Prag i går uppmana demokratiska länder att tillsammans bekämpa auktoritarianism, och föra in Vaclav Havel som en referens till den nära förbindelsen mellan Taiwan och Tjeckien.
Senare under gårdagen blev missnöjet och frustrationen ännu större i Peking. Då meddelades det nämligen att Wu även ska besöka Bryssel.
Inbjudan till hjärtat av EU kan ses som en resultat av att Europaparlamentet förra veckan med bred majoritet röstade för en rapport som förespråkar att EU ska närma sig Taiwan diplomatiskt och ekonomiskt, bland annat genom att påbörja förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Taipei.
Som jag skrev i måndagens upplaga av Kinamedia nyhetsbrev, så stod den svenska europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) bakom rapporten.
Att innehållet gillades i alla politiska läger märktes inte bara av röstsiffrorna 580-26, utan även genom att en annan svenska europaparlamentariker, Evin Incir från Socialdemokraterna, inför omröstningen vittnade om de påtryckningar hon fått motta från kinesiska ambassaden på grund av sin avsikt att stödja rapporten.
Det är oklart vad Joseph Wu ska göra i Bryssel, eller exakt vilken dag besöket äger rum. Det är dock på förhand sagt att han resa dit är ”opolitisk”, så det är osannolikt att han kommer träffa exempelvis EU:s utrikeschef Josep Borrell, åtminstone inte offentligt.
Opolitisk är dock knappast den resa till Taiwan som sju stycken europaparlamentariker ska ta sig för nästa vecka.
Det var South China Morning Post som under gårdagen först rapporterade att Raphael Glucksmann, en fransk europaparlamentariker som tidigare i år var en tiotals européer att utsättas för kinesiska sanktioner, nästa vecka ska besöka Taiwan tillsammans med sex stycken kollegor.
Detta gör Kina rasande. Politico sammanfattar den kinesiska reaktionen enligt följande:
China is also threatening to ”react further” should European Parliament lawmakers press ahead with a plan to travel to Taiwan. Seven MEPs led by France’s Raphaël Glucksmann — a member of the Socialists & Democrats group and vocal critic of Beijing’s human rights record — are reportedly set to visit Taipei next week, according to the South China Morning Post.
”The European Parliament is an official body of the EU. If its committee sends MEPs to visit Taiwan, that would seriously violate the EU’s commitment to the One-China policy, damage China’s core interest and undermine the healthy development of China-EU relations. We will make further reactions in accordance with the development of the situation,” the Chinese Mission to the EU said in a series of tweets.
Enligt förhandsuppgifterna till South China Morning Post, så är vare sig Charlie Weimers eller Evin Incir en del av denna delegation.
Vid sidan av allt detta så ska Joseph Wu också framträda vid G20-mötet i Rom denna helg. Något som är särskilt delikat, eftersom även Kinas utrikesminister Wang Yi ska delta vid samma forum.
Det är ännu inte klart huruvida Wu kommer hålla något fysiskt anförande vid G20, eller om hans medverkan begränsas till video. Från kinesiskt håll vore det inget annat än en jättelik förolämpning de båda utrikesministrarna vistades i samma lokaler.
I början av denna artikel noterades att Joseph Wu även var inbjuden till Litauen. Taiwans officiella nyhetsbyrå meddelade också så sent som i måndags att utrikesministern och hans delegation planerade att besöka den baltiska staten.
I nuläget finns det dock ingen information som tyder på att så har skett. Möjligtvis har resan planerats om på grund av inbjudningen till Bryssel.
Oavsett vilket så betyder inte detta någon förändring i relationen mellan Taiwan och Litauen, som på senare tid fått Kina att ilskna till ordentligt bland annat genom intentionen att låta Taipei öppna ett representationskontor i Vilnius vars officiella namn ska innehålla ”Taiwan”.
Tvärtom planerar Litauen att återigen gå ännu längre än övriga europeiska länder. Förra veckan berättade Matas Maldeikis, som är ordförande för den taiwanesiska vänskapsgruppen i Litauens parlament, att han efter inbjudan av parlamentariker i Taiwans regeringsparti är i färd med att sätta samman en ”stark delegation” för att besöka landet i december.
Denna delegation ska bestå av mint sex stycken litauiska parlamentariker. Som svar på frågor om Kinas eventuella reaktion, fastslog Maldeikis att det är bättre att ha 23 miljoner god vänner än en och en halv miljard inte fullt så goda vänner.
Dessa betydande närmanden mellan Taiwan och EU kommer dessutom samtidigt som amerikanska utrikesdepartementet har hållit samtal med taiwanesiska diplomater om en så kallad ”meningsfull inkludering” i FN.
Departementet argumenterade sedan för Taiwans deltagande i FN i ett tydligt uttalande; en synpunkt som utrikesminister Antony Blinken även torgförde på Twitter.
Taiwan is a critical partner to the United States and a democratic success story. Taiwan should have meaningful participation in the @UN system, especially as we face an unprecedented number of global challenges.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 26, 2021
Det kommer även efter att president Joe Biden, på en direkt fråga från en journalist på CNN, tveklöst svarade att USA kommer till Taiwans försvar i händelse av en kinesisk attack.
Föga förvånande så har Pekings reaktionerna varit ilskna även över detta. Kinesiska tjänstemän har förklarat att det inte finns något som helst utrymme för eftergifter vad gäller Taiwan, samt att landet saknar rättigheter att medverka i FN-sammanhang.
Trots de hårda uttalandena så är trenden tydlig. Taiwan får mer utrymme, uppmärksamhet och uppvaktning av såväl EU som USA. Möten och åtgärder som hade varit otänkbara för bara ett par år sedan, sker nu med allt jämnare mellanrum.
Det är bara konstatera att kinesiska tjänstemän helt enkelt kommer ha en hel del att vara ilskna över under den närmaste framtiden.