Mailet som gav upphov till granskningen av Karolinska institutet Kinakopplingar

I dag publicerade Expressen min granskning av Karolinska institutets (KI) samarbete med det kinesiska genomikbolaget Beijing Genomics Institute (BGI). Reportaget finns att läsa nedkortat i dagens papperstidning, eller i sin fulla längd på Expressens hemsida.

Detta samarbete inkluderar bland annat att BGI:s tekniker förra våren flögs in från Kina för att på vad de ansvariga professorerna vid KI kallade ”rekordfart” byggde upp ett laboratorium på KI:s campusområde i Stockholm.

Det handlar alltså om ett företag där Kinas myndigheter är delägare, som driver världens största genbank finansierad av kinesiska myndigheter och som samlat in även utländsk DNA till denna genbank bland annat med hjälp av fostertest som utvecklats tillsammans med Kina militär.

Men allt detta står att läsa närmare om i artikeln i Expressen. Tänkte här istället berätta hur det kom sig att jag började titta på fallet över huvudtaget.

Det började med ett anonymt mail med tips om missförhållanden och missnöje på KI som en följd av det ljusskygga samarbetet med BGI.

Källan, som sade att jag gärna fick citera hens uppgifter, menade att ansvariga professorer vid KI ordnat avtalen med BGI ”på grund av deras befintliga och för professorerna gynnsamma samarbete” med kinesiska aktörer.

Vederbörande arbetar själv vid KI och menar att såväl hen som andra vid institutionen ”mår väldigt dåligt” av vad hen kallar ”den korruption” som gör att kinesiska staten får tillgång till uppgifter om svenska COVID-19-test.

Trots missnöjet sägs att ingen vågar kritisera eller ifrågasätta samarbetet med BGI internt på KI. Detta på grund av de ansvariga professorernas ”starka ställning” och det tydliga stödet från ledningen i frågan.

Mailet innehöll även tips om rättsmål i Stockholms tingsrätt och Stockholms förvaltningsrätt som var nödvändiga att gå genom för att knyta ihop befintliga punkter till en röd tråd.

Eftersom källan inte går att identifiera, så tog Expressen ett redaktionellt beslut att inte inkludera hens uppgifter i reportaget.

Jag sammanfattar dem istället ovan dels för att jag vet att Kinamedias läsare är intresserade av detta ämne. Gästinlägget ”Kina dammsuger omvärlden på DNA och ingen vet varför” från Magnus Fiskejö tidigare denna sommar, hör nämligen till en av årets mest lästa artiklar.

Dessutom vill jag även visa att även anonyma mail kan leda till att granskningar påbörjas. Så tveka inte att kontakta mig med eventuella nyhetstips.

Dessutom har Kinamedias tecknare Kludd-Niklas sedan tidigare skickat en satir av fadäsen, som jag givetvis var tvungen att publicera! Teckningen kan ses i sin fulla storlek via denna länk.

Slutligen bör nämnas att den Reuters-utredning av BGI:s fostertest som nämns i min artikel i Expressen, även har lett till att en handfull länder börjat utreda det fosterprov som KI:s samarbetspartner har utvecklat tillsammans med Kinas militär:

Reuters sammanfattade under gårdagen hur regleringsmyndigheterna för hälsosektorn i Tyskland, Österrike, Kanada, Australien och Estland just nu undersöker säkerheten med att använda BGI:s produkter och under tiden uppmanar gravid mödrar att välja andra alternativ.