Kinas ambassad i Stockholm har nu börjat kontakta kritiker personligen istället för att hänga ut deras namn på ambassadens hemsida. (Bild: Maukie, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Rapport: Ny strategi från Kinas ambassad för att tysta kritiker i Sverige

31 augusti, 2021

Denna text är en sammanfattning av en ny rapport från Frivärld, som tankesmedjan har skrivit särskilt för publicering på Kinamedia.

Kinesiska ambassaden i Stockholm har ändrat sin taktik. Det konstaterar tankesmedjan Frivärld i en ny rapport: ”Draken som bytte taktik – Kinesiska ambassadens arbete för att tysta kritiker”.

Istället för att lägga ut angreppen samlat på hemsidan så sker nu verksamheten mer direkt genom brev till den som dragit på sig kommunistpartiets ogillande.

Förändringen kommer efter Frivärlds rapport i september i fjol: ”Kinas attacker för att tysta kritiker – En genomgång av kinesiska ambassadens uttalanden under ambassadör Gui Congyou”.

Den rapporten fick omfattande uppmärksamhet och efter det har ambassaden bara lagt ut tre uttalanden på sin hemsida.

”Det här innebär på inget sätt att kinesiska ambassadens försök att fostra svensk
debatt till självcensur har upphört. Däremot har aktiviteterna blivit svårare att kartlägga för en utomstående. Känslan av utsatthet för den drabbade ökar också när det blir svårare att förstå att man inte är ensam om att pekas ut” säger rapportförfattaren Patrik Oksanen, senior fellow på Frivärld och ansvarig för CIDA, Center for Influence and Disinformation Analysis, vid tankesmedjan.

Rapporten har identifierat 20 brev som inte ligger på ambassadens hemsida. Fyra av dessa har inte tidigare nått allmänhetens kännedom. Tre fall pekas ut som särskilt anmärkningsvärda:

* Hoten mot journalisten Jojje Olsson på Kinamedia.

* Det underförstådda hotet om användande av kärnvapen för att hävda kinesiska intressen till Nerikes Allehanda.

* Kraven att att riksdagsledamoten Hampus Hagman (KD) skulle dra tillbaka riksdagsmotioner.

I rapporten betonas att attackerna ska ses som en del i en större helhet av långsiktig kinesisk påverkan där även ekonomiskt inflytande och hot om personliga konsekvenser finns. Det sker också med långsiktiga mål i åtanke, och att bli ogillad på kort sikt är acceptabelt för kommunistpartiet.

Frivärld lämnar några rekommendationer för hur det svenska samhället behöver mobilisera för att visa Kommunistpartiet att attackerna är kontraproduktiva.

Bland annat efterlysts att Tidningsutgivarna ska uppmärksamma ett angrepp mot en medlemstidning i alla medlemstidningar, att regeringen ger uppdrag åt den nya myndigheten för psykologiskt försvar att sammanställa en årlig rapport och att riksdagen håller årlig utfrågning om hur främmande makt försöker underminera svensk demokrati.

Rapporten finns att läsa på Frivärlds hemsida.

Frivärld är en tankesmedja med säte i Stockholm som bedriver opinionsbildning inom utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Organisationer, akademiker eller opinionsbildare som har en ny rapport eller spaning relaterad till Kina, är välkomna att publicera denna på Kinamedia.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.