Hur väljer man kreditkort inför resan till Kina?

Ett kreditkort är ofta en bra idé, men bara om du använder det på rätt sätt. I den här artikeln förklarar vi först vad ett kreditkort är, och efter det uppmärksamma vi vilka kreditkort som passar bäst för dig som reser mycket.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar ungefär som ett kontokort, bortsett från att pengar dras från ett kreditkonto när du handlar och inte ditt eget bankkonto. Alla köp du gör samlas på en månadsfaktura, som du antingen kan välja att delbetala eller betala till fullo. Om du betalar hela det belopp som uppges på månadsfakturan tillkommer inga avgifter.

Vad är ett kreditkort för resor?

Ett kreditkort för resor är ett kort med förmåner som passar personer som reser mycket. De så kallade resekorten inkluderar i regel en väl utformad reseförsäkring med många delförsäkringar, samt ett bonus- eller cashbackprogram som ger dig förmåner när du handlar med kortet. En vanlig förmån är gratis eller rabatterade flygbiljetter.

Notera att det i regel är enkelt att tjäna in mycket bonuspoäng genom att flyga med det bolag som utfärdat kortet, såsom Norwegian eller SAS. Det är även vanligt att få en fast bonus eller cashback oavsett vad du handlar, när du har ett kort som nischats för resor.

8 fördelar med ett kreditkort för resor

* Du får cashback och/eller bonus på mellan 0,5 och 20 procent.

* Du får ett kostnadsfritt avbeställningsskydd. Som standard ersätter detta skydd dig och dina medresenärer med cirka 20 000 kr/person.

* Du kan få Concierge service. Men bara om du skaffar ett lite dyrare resekort med en årsavgift på från cirka 1 000 kr/år.

* Reseförsäkringen inkluderar allt viktigt. Som till exempel ersättning vid missat anslutningsflyg och ersättning om någonting händer din bil eller bostad medan du är borta.

* Uttagsavgiften är ofta lika med noll. Det är generöst, då det är standard då en uttagsavgift på mellan 2 – 4 % är vanlig för andra typer av kreditkort.

* Valutapåslaget är lågt, eller lika med noll. Att inte behöva betala valutaväxlingsavgift är fördelaktigt då den kostnaden kan bli omfattande när du handlar med kortet utomlands.

* Du får en bättre ekonomisk översikt. Både under och efter resan, tack vare att alla inköp samlas på en och samma faktura.

* Du kan betala av i din egen takt. Det är fördelaktigt om dina levnadskostnader skulle bli större än förväntat, och du har svårt att betala tillbaka pengarna under den första månaden.

3 bra kreditkort för resor

1. Bank Norwegian Visa (Generöst bonussystem)

Det kreditkort som Bank Norwegian utfärdar låter dig samla CashPoints, som du kan växla in mot bland annat flygbiljetter och hotellnätter. När du beställer flygbiljetter hos Norwegian Airlines är bonusen som högst, och ligger då på mellan 4 och 20 procent beroende på om det är en lågprisbiljett eller en Flex-biljett som du köper.

Utöver detta har Norwegian Kreditkort ingen årsavgift och inte heller någon uttagsavgift, men ett valutaväxlingspåslag på 1,75 % blir du tvungen att stå ut med. Reseförsäkringen är i sin tur generös, vilket är standard för resekort men samtidigt ett styrketecken för Norwegian kreditkort. 

Sammantaget är Norwegians kreditkort det bästa kreditkortet för resor, oavsett om du åker till Kina eller Norge. Besök gärna https://www.kreditkortguiden.se/ för att kunna jämföra alla kreditkort i mer detalj. 

2. Komplett Kreditkort (Utmärkt reseförsäkring)

Med Komplett Kreditkort har du rätt till cashback, det vill säga pengar tillbaka på alla inköp du gör med kortet. Du får en cashback på 0,5 procent, oavsett var du handlar och när du handlar på Komplett.se ligger din procentuella cashback på 4 procent.

Utöver detta kan du skjuta upp återbetalningstiden upp emot 9 månader mot en låg avgift. Det kan passa bra om du spenderat för mycket pengar på silke, teknikprylar, tavlor eller brädspel i Kina, som China Highlights förtydligar är bra köp när du är i Kina.

Den klarast lysande stjärnan är kortets reseförsäkring. I den inkluderas bland annat:

Ersättning vid förlorat bagage.
Ersättning vid förstörd semester.
Ersättning vid bagageförsening.
Ersättning vid nyckelförlust (under resan).
Ersättning vid ID-kapning (under resan). 

3. Supreme Card World (Många lyxiga förmåner)

Supreme Card World passar bäst för alla som planerar att spendera mycket pengar med sitt kreditkort. Årskostnaden ligger på hela 1 068 kr/år, men det generösa bonussystemet väger upp för det om du bara handlar för tillräckligt mycket pengar med kortet. Supreme Card World är även ett modernt kreditkort, med både tillhörande app och SMS-kvitton. 

Reseförmånerna är i detta fall mer lyxiga jämfört med de andra två kreditkort vi precis berättat mer om. Fyra gratis loungebesök inkluderas årligen, och kostnadsfri concierge service inkluderas mellan måndag och lördag från 08:00 till 20:00. Notera även att valutaväxlingsavgiften är hög, så även uttagsavgiften.