Bild: Pixabay

Viktigt att vi tar hand om vårt största organ

5 augusti, 2021

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Bazoom Group

Vår hud är vårt största organ och väger tre till fyra kg. Huden ska bland annat reglera kroppstemperaturen och se till att kroppen blir återfuktad. När vi vistas i solen får huden även chans att bilda D-vitamin.

Det är viktigt att vi ser till att vår hud mår bra. Att den inte är uttorkad eller blir skadad av yttre faktorer. Huden behöver sol för att bilda D-vitamin, men i måttliga mängder. Överdrivet solande blir lätt skadligt för kroppen, i synnerhet om man är dålig på att skydda huden med solfaktor.

Allt för många kan vara naivt inställda till att skydda huden i solen, vilket kan ge dem skador senare i livet. Ju fler gånger man har bränt sin hud i solen, desto större risk för att man senare i livet får solfläckar eller hudcancer. Vårda din hud genom att förse den med bra hudvårdsprodukter. Du minimerar även risken för att få torr och känslig hud samt att få rynkor i förtid.

Några sätt att skydda och vårda din hud

Du kan ta hand om din hud med enkla medel och det behöver inte heller kräva så mycket av din tid. Det handlar snarare om att skapa enkla rutiner. Börja med insidan genom att förse din kropp med näringsrik mat och rikligt med vätska regelbundet under dagen. Vårda sedan utsidan med bra hudvårdsprodukter.

Naturlig hudvård är ett bra skydd mot till exempel kyla, hård vind och sol. Välj produkter som passar din hudtyp och din livsstil. Hudvårdsprodukter som är naturliga och ekologiska förser din hud med naturliga ämnen och vitaminer. Dessutom är dem mer skonsamma mot miljön.

Efter en lång dag utomhus kan det vara skönt att varva ner med ett uppiggande fotbad och en vårdande ansiktsmask. Luta dig bakåt, slappna av och låt kroppen återhämta sig i lugn och ro.

Du har kanske hört talas om koreansk hudvård, som inte enbart handlar om vilka produkter som används. När det pratas om denna typ av hudvård är det oftast främst de olika stegen man går igenom, som kan ses som en liten spabehandling för huden. Det är inte ovanligt att det ingår 10 olika steg, men alla steg utförs inte varje dag.

För en del kan det kännas övermäktigt att sätta igång med alla steg direkt. Börja då med det viktigaste steget, som är att huden ska rengöras på djupet och bli återfuktad. Att tvätta bort smink och se till att huden är ordentligt rengjord efteråt bör vara en god rutin för alla. Om du redan är duktig med denna rutin, så kan du gå vidare med en rutin som ska utföras enstaka gånger i veckan, exempelvis en ansiktsmask.

Go toTop