Del av tweet där en kinesisk ambassad rasar mot Reuters val av bilder.

Starka reaktioner i Kina efter ”fult foto” på kinesisk OS-deltagare

Efter mycket om och men har sommar-OS i Tokyo äntligen börjat. Vid sidan av själva idrottsresultaten och smittorisken under pågående pandemi, så har kinesiska diplomater och medier varit på tårna vad gäller kartor och ”fula” fotografier.

Det började redan under invigningen, då Kinas konsulat i New York kritiserade tv-nätverket NBC, som har rättigheterna att sända olympiska spelen i USA, för att ha använt ”felaktiga kartor” vid evenemanget.

Den karta som visades när de kinesiska idrottarna marscherade in under ceremonin innefattade nämligen vare sig Taiwan eller Kinas anspråk i Sydkinesiska havet.

Något som konsulatet menade ”sårar det kinesiska folkets värdighet och känslor”. Detta i ett inlägg på Kinas största mikroblogg Weibo, där man även uppmanade NBC att ”inse allvaret” i detta problem samt ”vidta åtgärder” för att rätta sitt fel.

Att kinesiska myndigheter gör utfall kring kartor som anser inkorrekta är knappast något nytt. Men den tilltagande nationalismen och ”vargdiplomatin” har nu skapat en ny måltavla för kinesiska tjänstemän och redaktörer som vill statuera exempel: fula fotografier.

Efter att tyngdlyftaren Hou Zhihui vunnit guld rasade Kinas ambassad i Sri Lanka mot att Reuters hade valt vad man upplevde var ett fult foto av henne.

Bilden, som visade Hous ansiktsuttryck under av hennes lift, togs som intäkt för att Reuters en ”skamlös” organisation som sätter politik och ideologi framför idrott:

Som tweeten ovan visar så hängde Global Times, som ges ut av partitidningen Folkets dagblad, på ambassadens bedömning.

Tidningen publicerade vidare i dag en artikel med rubriken ”Chinese embassies, netizens fire back at Western media over biased Olympics coverage”.

Där tar man upp det ovannämnda exemplet med kartan från NBC, samt att CNN i en sammanfattning av olympiadens första dag nämnde ett kinesiskt guld och en ökning i antalet fall av COVID-19 i samma rubrik, vilket man menade den kinesiska allmänenheten uppfattade som ett försök att länka samman Kina med pandemin.

Vad gäller Reuters foto av tyngdlyftaren Hou Zhihui, så beskrev Global Times ilska bland kinesiska internetanvändare enligt följande:

The selection of the controversial photo also angered Chinese netizens. Some on Sina Weibo said it only exposes the ”mean” face of Western media. ”See how evil they are, not respecting Hou at all,” one user said. Another Weibo user commented that the ”smear and defame won’t stop Chinese athletes winning honor for the country.”

Reaktionerna över kartor, rubriker och nyhetsbyråers bildval kan framstå som löjliga bagateller. Men samtidigt är de en konsekvens av den inrikespolitiska agenda som nu dominerar under Xi Jinping, med fokus på nationalism och ovillkorlig lojalitet till kommunistpartiet.

Diplomater och statliga medier har ingenting att förlora på att hetsa mot utländska aktörer – tvärtom är det ofta ett verktyg för positiv uppmärksamhet och befordran.

Ett välbekant mönster som sedan riskerar spridning till andra politiker, näringsliv, internetanvändare och hela den kinesiska allmänheten.

Att rasa mot något utländskt för att försvara Kinas intressen eller ”stå upp” för partiet blir på samma gång en invand mekanism och ett lojalitetsbevis.

För att förstå bakgrunden till denna oroväckande trend, rekommenderas artikeln ”The Man Behind China’s Aggressive New Voice”, som skildrar hur diplomaten Zhao Lijians karriär fått sig en ordentlig skjuts av den aggressiva retorik som nu allt oftare hörs från kinesiskt håll.

Det ska även bli spännande att följa vad som sker kring kartor, symbolpolitik och upplevt illasinnat beteende från utländska aktörer under vinter-OS i Peking i februari nästa år.