Kinesiska staten är besatt med att samla in DNA från såväl sin egen befolkning som omvärlden. Ingen vet riktigt varför. (Bild: Pixabay)

Kina dammsuger omvärlden på DNA och ingen vet varför

Det kinesiska storföretaget BGI använder ett fostertest, som säljs över halva världen, till att samla in DNA från de mammor som använder det. Det materialet hamnar sedan högst sannolikt i den kinesiska statens gigantiska gendatabas, redan den största i världen, som just nu byggs upp och som staten anförtrott till just BGI.

Det är samma företag som uppmärksammades i Sverige 2020, när de tillhandahållit bristfälliga Covid-test (något de sedan försökte skylla på den svenska hanteringen).

Fostertestet ifråga marknadsförs ofta under namnet Nifty, och möjliggör att tidigt hitta till exempel Downs syndrom i ett ofött barn. Blodproverna sparas sedan av bolaget, som visserligen säger sig ha en integritetspolicy – där det dock står att undantag kan göras om det ligger i den kinesiska statens intresse.

Det är ingen överraskning att BGI samarbetar med den kinesiska militären, som är djupt inblandad i forskning på DNA, genetik, och genomik (hela folkgruppers genetik). Sådan information betraktas nu officiellt som ett ”nationellt säkerhetsintresse” av stor vikt.

När företaget BGI förnekar att man skickar utländskt DNA vidare till den kinesiska staten kan man därför anta att de helt enkelt ljuger. Kina har ju till och med en ny lag som gör det brottsligt för alla kineser, både privatpersoner och företag, att inte lyda order om att samla in information åt staten. (Dessutom är det olagligt att berätta om vad man beordrats göra).

Vi vet redan att en omfattande kampanj pågår i Kina för att samla in DNA från hela befolkningen. Jag noterade detta för första gången i en rapport från 2018 om en 19-årig man som designat en egen app som kunde försätta folk som staten censurerats på kinesiska sociala media i förbindelse med varandra, ett slags ”de censurerades klubb.”

Men snart knackade polisen på hans dörr. De konfiskerade hans utrustning, tvingade honom att skriva under en utfästelse om att aldrig mer försöka något liknande — och tog dessutom hans DNA.

Myndigheterna har aldrig förklarat offentligt varför de dammsuger först den egna befolkningen, och sedan omvärlden, på DNA.

Projektet är byggt som en trestegsraket: Först, i den uiguriska regionen Xinjiang, där ett folkmord pågår mot de inhemska folken. Här tvingas hela befolkningen ge upp sitt DNA jämte all annan biometrisk data (ansiktsform, gångstil, röst, fingeravtryck osv), till en central molnbaserad databas (något helt nytt i världshistorien).

Här är det uppenbart att informationen används som en del av folkmordet, för att kartlägga och identifiera de som ska gripas och sättas i fångläger, där sedan särskilt kvinnorna tvångsmedicineras med okända preparat – antagligen som ett slags försökskaniner.

Nyligen ville en grupp genetiker publicera en protest mot Kinas missbruk av DNA i Xinjiang, i Annals of Human Genetics. Men förlaget Wiley, tidskriftens ägare (med ekonomiska intressen i Kina), förbjöd publiceringen – ännu ett tecken på Kinas växande makt. Redaktören avgick i protest.

På grund av naiviteten om Kina, kunde regimen länge öppet importera utrustning både för genetisk identifikation och high-tech övervakning från amerikanska företag. Men nu satsar man på en ege n inhemsk världsledande teknik, som tagits fram under folkmordets gång. Den används nu också över hela Kina.

Steg två är det megaprojekt där lokala polismyndigheter sedan flera år samlar in DNA från miljontals män och pojkar, i flera generationer – återigen utan förklaring.

Steg tre är den globala insamlingen, inklusive från BGI:s mödrar och barn, och från alla andra som någonsin lämnat blodprov, Covid-tester eller liknande till kinesiska företag eller myndigheter — vi finns nu sannolikt alla i den kinesiska statens jättedatabas. Där ligger nog också alla konsumenters DNA från de släktforskningsbolag som länsats under ”anonyma” hacker-intrång.

Men varför? Många observatörer spekulerar nu kring militärt bruk. Vi vet redan att om man har en persons DNA, kan den individen i princip redan nu angripas med specialdesignade sjukdomar. Det är svårare med hela folkgrupper, eftersom den ena inte är skarpt genetiskt avgränsad från den andra. Men kinesiska militära forskare har redan förutsett möjligheterna att designa sådana vapen i framtiden. Folkmord blir enklare då.

Som Reuters rapport om BGI påpekar, så har Kina belagt kinesiskt DNA med exportförbud, medan resten av världen fortsätter att bjuda på sitt!

Det kan även handla om att den kinesiska staten – med sin megadatabas med hela generationer av mänskligt DNA från hela världen – försöker skaffa Kina ett stort försprång i forskningen om genetiskt riktad medicin, i kombination med artificiell intelligens byggd på just dessa massiva databaser. Det kan också bli högst användbart, när man vill dominera världen.