Bild från minnesstunden i Victoria Park 2019, där över 100 000 personer deltog. I år blir sannolikt första gången någonsin sedan massakern vid Himmelska fridens torg ägde rum 1989, som den inte kommer uppmärksammas på detta vis i Hongkong. (Bild: Etan Liam, CC BY-ND 2.0 vid Flickr)

Första året i Hongkong utan minnesstund för massakern vid Himmelska fridens torg?

Hongkong är den enda platsen i hela Kina där minnesstunder för offren vid massakern på Himmelska fridens torg 4 juni 1989 har tillåtits. Dessa har arrangerats varje år sedan massakern ägde rum, men riskerar nu att utebli under detta första år sedan stadens nationella säkerhetslag införts.

I går meddelade Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China, som varje år sedan 1990 anordnat en välbesökt minnesstund i Victoria Park i centrala Hongkong, att polisen har gett avslag på organisationens ansökan om att hålla detta evenemang nästa vecka.

Polisen motiverade sitt beslut med risken för smittspridning av COVID-19. Samtidigt har Hongkong nu en av de lägsta smittspridningarna i regionen just nu med blott 24 nya fall registrerade under de senaste två veckorna, och noll nya fall i går för första gången på sju månader.

New York Times noterar att myndigheterna nu bland annat gett grönt ljus till konstmässor och publik på fotbollsmatcher – låt vara med begränsad kapacitet och med regler om registrering och munskydd – men att alla former av aktiviteter för att uppmärksamma årsdagen för massakern förbjuds rakt av.

Arrangörerna menar därmed att myndigheterna använder pandemin som förevändning, och uppger att man kommer överklaga beslutet. Även i fjol nekades evenemanget tillstånd av samma orsak, men tiotusentals av stadens invånare samlades i Victoria Park 4 juni med tända stearinljus för att uppmärksamma årsdagen i vilket fall.

Men i år ser situationen dock diametralt annorlunda ut, och sannolikt blir 2021 den första gången någonsin som ingen minnesstund för massakerns offer hålls i staden. Anledningen är den nya nationella säkerhetslagen, samt att flera personer dömts till fängelse för att ha blott ha närvarat vid fjolårets minnesceremoni.

Fyra aktivister, inklusive den välkända Joshua Wong, dömdes tidigare denna månad till mellan fyra och tio månader för att de infann sig i Victoria Park 4 juni förra året. Ytterligare 20 personer ska nästa månad ställas inför rätta av samma anledning.

Redan i början av maj uppmärksammade South China Morning Post hur majoriteten av ledarfigurerna inom Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China redan sitter i fängelse eller väntar på rättegång.

Tidningen framhöll även hur flera av stadens akademiker och politiker som står Peking nära, menar att organisationens själva existens bryter mot den nationella säkerhetslagen i och med att dess manifest efterlyser ett slut på enpartistatens diktatur i Kina.

Regeringschefen Carrie Lam citerades säga att det är Hongkongs invånares plikt att respektera Kinas kommunistparti, även om hon ännu inte öppet sagt att säkerhetslagen kommer användas för att förbjuda denna minnesceremoni för all framtid.

Sedan dess har Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China korrigerat sitt manifest genom att stryka delen om enpartistatens icke vara, och även försökt uppmärksamma massakern vid Himmelska fridens torg genom ett maratonlopp.

Organisationen har upprepade gånger uttryckt sin målmedvetna ambition att hedra offrens minne även i år, förbud och nationell säkerhetslag till trots. Det ska bli mycket spännande att se huruvida de lyckas, eller om själva minnesstunden från och med i år även den är ett minne blott.

Under gårdagen röstade vidare Hongkongs parlament – som numera är tömt på oppositionspolitiker – genom de så kallade förbättringarna av stadens valsystem som offentliggjordes tidigare i år.

Dessa förändringar innebär att antalet platser i såväl parlamentet som den kommitté vilken utser stadens regeringschef utökas. Dock minskar den andel parlamentsledamöter som väljs direkt av stadens befolkning minskar från 57 till 22 procent.

Dessutom ska ett system för granskning införas som innebär att alla kandidater som ställer upp i val för politiska förtroendeposter i staden, först måste godkännas som ”patrioter”. Detta gäller såväl ledamöterna i den lagstiftande församlingen, som de betydligt mindre inflytelserika platserna i fullmäktige i stadens olika distrikt, ungefär jämförbart med kommunfullmäktige i Sverige.

Alla folkvalda politiker i Hongkong måste nu först genomgå två rundor av granskning av kommittéer och utskott kopplade till den nationella säkerhetslagen, vars lojalitet främst är gentemot Peking.

Kinamedia skrev i april närmare om dessa förändringar i artikeln ”Analys: Därför envisas Peking med att fortsätta hålla ’demokratiska val’ i Hongkong”.