Satir: Kinas ambassadör går genom rutan

Det är fredag kväll, och därmed inleder Kinamedia helgen genom att publicera den andra politiska satiren tecknad exklusivt för denna nyhetssida av Niklas Eriksson, på Twitter även känd som @Kluddniklas.

Denna gång är det den kinesiska ambassadörens intervju i SVT:s program 30 minuter för en dryg vecka sedan om är temat. Man skulle lugnt kunna säga att ambassadör Gui Congyou i denna intervju ”gick genom rutan”, på gott och på ont.

Jag skrev om intervjun på engelska här på Kinamedia, samt lade upp ett klipp där ambassadören lyckas med konststycket att återigen dra en freudiansk felsägning om Taiwans politiska status när han svarade på en fråga om mig.

Artikeln har fått över 13 000 visningar, och ett klipp med engelska undertexter som någon annat lagt upp på Youtube har nu lockat över 80 000 tittare.

Dessutom har ambassadörens tendenser att slinta med tunga över Taiwan även uppmärksammats av engelskspråkig media på Taiwan. Det är därmed sannolikt att debaclet också nått fram till Gui Congyous kollegor i Peking, eller i alla fall till personalen på Kinas ambassad i Stockholm.

Oavsett vilket, så var felsägningen om Taiwan långtifrån det enda värt att uppmärksamma under den halvtimmeslånga intervjun med ambassadören på SVT.

Att han ”gick genom rutan” beror snarare på den allmänt aggressiva och oförsonliga retoriken, som knappast kan ha skaffat ambassadören särskilt många nya sympatisörer i Sverige.

För den som missat intervjun där Kinas ambassadör visar sitt rätta ansikte, så går den att se via SVT Play.

Denna veckas teckning kan ses i sin fulla storlek via denna länk.