Inför den nya säsongen i Chinese Super League

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med UGB Group

Det är mindre än en månad kvar till premiären av Chinese Super League 2021 i fotboll. Normalt sett så har ligan redan dragit i gång vid den här tiden på året men då Coronaviruset ställer allt på ända så är premiären denna säsong först 20 april med 5 december som slutdatum. Det officiella namnet på ligan säsongen 2021 är Ping An Chinese Football Association Super League då försäkringsbolaget Ping An är huvudsponsor.

En säsong utan mästare

Säsongen 2020 vanns av Jiangsu Suning efter att ha slagit Guangzhou Evergrande Taobao (numer endast Guangzhou) i finalen med totalt 2-1 i ett dubbelmötet. Den 28 februari i år meddelade dock Jiangsu Sunings ägare Suning Holdings Group att man med omedelbar verkan lägger ner klubben då man vill fokusera på företagets kärnverksamhet och man misslyckats med att finna nya ägare till klubben. Detta innebär att säsongen 2021 spelas utan en regerande mästare, om man nu inte vill se finalförlorande Guangzhou som mästarna

Många byten av klubbnamn

En annan nyhet för säsongen är att det inte längre är tillåtet att ha ett sponsrat företagsnamn som del av klubbnamnet. Detta har inneburit att 14 av 16 klubbar i ligan nu har tvingats byta namn. Det var endast Shenzhen F.C. och Dalian Professional F.C. som inte hade sin huvudsponsor i klubbnamnet.

Favoriterna Guangzhou

Favoriter att vinna denna säsong är utan tvekan Guangzhou. Förra säsongen vann man grundspelet ganska enkelt och laget fullständigt kryllar av brassar. Bland annat har man brasilianska landslagsspelaren Paulinho (tidigare Tottenham och Barcelona) som trots att han är mittfältare är en väldigt pålitlig målskytt, samt duktiga Anderson Talisca (med meriter från Benfica och Besiktas). Dessutom har man ett flertal ”naturaliserade” brassar, vilket innebär att de har spelat i Kina tillräckligt länge för att få kinesiskt medborgarskap och därmed inte räknas som utlänningar i ligan.

Kandidater att vinna skytteligan

Tyvärr för den kinesiska ligan har Kina själva inte så många pålitliga målskyttar. Bästa kinesiska målgöraren förra säsongen var Wei Shihao som hamnade först på delad 10 plats med 8 gjorda mål. Vinnare av skytteligan var i stället Cédric Bakambu från Kongo-Kinshasa med 14 gjorda mål (det var få mål på grund av förkortad säsong).

Att sia om skytteligavinnare innan en säsong startar är alltid svårt men helt klart är Cédric Bakambu en av favoriterna även i år. Guangzhous Paulinho har kommit tvåa i skytteligan två år i rad men som mittfältare är det alltid svårt att vinna skytteligan. Det vore kul om en kines kunde kliva fram denna säsong men Kina har svårt att få fram riktigt duktiga anfallare, de bästa kinesiska spelarna är mittfältare.

Svenskarna i kinesiska ligan

För tillfället finns det två svenska spelare som i den kinesiska ligan, Sam Larsson och Marcus Danielson, båda spelandes i Dalian Professional. De är båda etablerade startspelare och Sam Larsson hade en mycket bra avslutning av säsongen 2020 då han bland annat blev omgångens spelare i näst sista omgången av ligan.

Det är svårt att sia om Dalian Professional chanser att vinna denna säsong. Förra året var en besvikelse då de slutade 12 av 16 lag och för tillfället står laget utan tränare. Med en duktig tränare och en förstärkning av någon utländsk stjärna kan laget troligtvis göra bättre ifrån sig denna säsong.