Faksimil från BBC:s rapportering i Xinjiang.

Så förföljs utländska medier som rapporterar på plats i Xinjiang

16 januari, 2021

Kinesiska myndigheter uttrycker ofta sitt missnöje med utländska mediers och organisationers skildringar av förtrycket mot etniska minoriteter i Xinjiang. Ett av de vanligaste argumenten från landets tjänstemän är att journalister och andra som uttalat sig om vad som pågår i regionen bör åka dit för att ”se med egna ögon” vad som egentligen försiggår.

Till att börja med så är det väldigt svårt att som utländsk medborgare få tillstånd att resa runt på egen hand i Xinjiang, oavsett om man är journalist eller inte. Vad sedan gäller de medier som får tillstånd att vistas i regionen, så gav BBC:s korrespondent John Sudworth i helgen en tydlig skildring av vad som väntar.

Under sitt senaste besök i Xinjiang, så blev BBC:s team bland annat jagade av bilar utan registreringsskyltar, vars förare med sällskap aldrig identifierade sig själva men förföljde journalisterna och förbjöd ägare av restauranger att servera dem mat:

At night, while travelling for hours along Xinjiang’s desert highways, the unmarked cars that had been following us from the moment we arrived would tailgate us at speed, driving dangerously close with their headlights on full beam.

Their occupants – who never identified themselves – forced us to leave one city by chasing us out of restaurants and shops, ordering the owners not to serve us.

BBC förföljdes enligt Sudworth ”konstant”. När polis som gick att identifiera väl dök upp, så var det för att tvinga teamet att radera deras video och bilder, vilket hände två gånger under de 72 timmar de spenderade i Xinjiang.

Detta skedde med förevändningar som att förbipasserandes rättigheter kränkts när de gått framför kameran, eller för att jordbrukares rättigheter kränkts då närbelägna fält filmats.

Vid fem separata tillfällen hindrades även BBC från att alls filma, även med våldsamma metoder.

Omedelbart efter hemkomsten till Peking, så tillkallades BBC:s team av tjänstemän som skällde ut dem för rapporteringen. John Sudworth uppger också att hans senast utfärdade visum kortades ner tidsmässigt, samt att myndigheterna klargjorde att detta berodde på hans arbete i Xinjiang.

Det är förvisso inget ovanligt att journalister trakasseras av myndigheterna för sin rapportering i Xinjiang, eller för den delen andra delar av Kina. Vad som gör just detta fall värt att uppmärksamma – förutom att det alldeles nyligen utspelade sig – är att kinesiska medier själva gjorde en rapportering angående BCC:s rapportering.

China Daily, som ges ut av Kinas kommunistparti, tog sig nämligen för att producera en video i syfte att visa att BBC överdrev i sina påståenden om att de förhindrades utföra sitt arbete. I videon kallades BBC:s påstående bland annat för ”fake news”.

Sudworth noterar dock att videon från China Daily endast innehöll ett par relativt fredliga interaktioner dokumenterade med hjälp av polisens kroppskameror, medan allt som hade kunnat likställas med förföljelse utelämnades:

The China Daily report focuses on an altercation outside the front gate of a textile factory in the city of Kuqa, where the BBC team was surrounded by a group of managers and local officials.

The allegations it contains, based on body camera recordings provided by the police who arrived at the scene, are easily dismissed. A polite exchange between our team and a police officer is used to suggest that the BBC exaggerated the role of the authorities in preventing us from reporting.

But the China Daily chooses not to mention that some of our footage was forcibly deleted and we were made to accompany the same police officer to another location so she could review the remaining pictures. And it provides no explanation of the wider context, nor gives the BBC any right of reply.

Intervjuade analytiker säger till BBC att videon bevisar hur skadlig och besvärlig kinesiska myndigheter upplever all rapportering kring Xinjiang vara. Vanligtvis förkastar Kina utländska mediers rapportering på detta vis främst inför den inhemska publiken. Men denna video gjordes på engelska med kinesisk undertext, vilket visar att den även är ämnad för internationella tittare.

Att Kinas myndigheter i utbredd utsträckning försöker stoppa mediers rapportering om Xinjiang visas också av den kinesiska ambassadens upprörda mail till mig och Expressen efter en artikel på samma för en vecka sedan, vilket jag i går skrev närmare om här på InBeijing.

Men framför allt visar vittnesmålet från BBC att journalister som tar sig till Xinjiang fortfarande förföljs, hotas och får problem med sina visum som en konsekvens för att de vågar sig dit.

Det är därmed bara hänvisa till BBC:s rapport, då kinesiska myndigheter nästa gång säger att de som skriver eller talar om övergreppen i Xinjiang borde åka dit för att ”med egna ögon” se vad som sker.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.