Sarah Sjöström och Antoine Griezmann slutar samarbeta med Huawei

11 december, 2020

Att Huawei inte är något rumsrent företag står redan utom tvivel för de flesta som följt frågan om kinesiska aktörer i utländska 5G-nät. Ytterligare ett kvitto på detta kom i veckan, då Washington Post avslöjade att Huawei utvecklat en mjukvara som kan hjälpa polis och säkerhetstjänst i regionen Xinjiang att identifiera etniska minoriteter.

Det handlar – enligt Huaweis egna dokument som tidningen kommit över – om ansiktsskanning som ska ge ifrån sig en ”uigur-varning” om personen som skannas tillhör den etniska minoriteten Uigur, eller sannolikt även någon av regionens andra minoritetsgrupper.

Mjukvaran är därmed användbar för att effektivisera förtrycket av etniska minoriteter i Xinjiang, varav över en miljon uppges ha förts till politiska fångläger utan föregående rättsprocess.

Huawei ska ha utvecklat denna mjukvara tillsammans med Megvii, ett kinesiskt uppstartsbolag med fokus på ansiktsskanning. Såväl Huawei som Megvii har enligt Washington Post medgett att dokumenten är äkta.

Efter att Huawei ombetts kommentera innehållet så tog företaget genast bort dokumenten från sin hemsida. Gless Schloss, en av Huaweis talespersoner, sade sedan att det blott handlar om en mjukvara på provstadiet som aldrig använts i praktiken.

Rapporten om mjukvaran fick icke desto mindre den franska fotbollsstjärnan Antoine Griezmann att omedelbart avsluta sitt samarbete med Huawei. BBC skriver följande om saken:

French football star Antoine Griezmann says he is ending his sponsorship deal with Huawei after claims that the Chinese telecoms firm was involved in the surveillance of Muslim Uighurs.

A recent report alleged Huawei had tested facial recognition software that could help police detect Uighurs.

(…)

Griezmann, 29, has been a brand ambassador for Huawei since 2017 and has featured prominently in the company’s advertising in France.

”Following strong suspicions that Huawei has contributed to the development of a ’Uighurs alert’ through the use of facial recognition software, I am immediately ending my partnership with the company,” he said on Instagram.

Även i Sverige har kändisar och idrottsstjärnor marknadsfört Huawei. I april i fjol skrev jag för Expressen om hur artisten Zara Larsson och simmerskan Sarah Sjöström båda har sponsoravtal med det kinesiska telekombolaget.

Sedan dess har Larsson avslutat samarbetet med Huawei, medan Sjöström så sent som i augusti meddelade att hon avser fortsätta detsamma.

I dag avslöjade dock Sportbladet att inte heller Sarah Sjöström kommer fortsätta detta samarbete, när kontraktet mellan henne och Huawei löper ut vid årsskiftet.

Till skillnad från fallet Antoine Griezmann, så uppger dock Sjöström agent att det inte har med den politiska utvecklingen i Kina att göra, samt att han inte känner till något förtryck mot etniska minoriteter i Xinjiang, skriver bland annat Expressen:

– Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige. Vi har ett tidsbegränsat avtal som går ut nu vid årsskiftet och båda parter är överens om att inte förlänga avtalet, säger hon till tidningen.

Hennes agent Daniel Wessfeldt menar att det avslutade samarbetet inte har att göra med den politiska situationen i Kina.

– Det du berättar nu med uigurerna har jag ingen aning om, det har säkert inte hon heller även om det varit turbulent kring avtalet i stort. Men jag vill betona att vi inte avbrutit något samarbete. Motivet till att inte förlänga får var och en spekulera kring, säger Wessfeldt till Aftonbladet.

Det är alltså oklart varför Sarah Sjöströms samarbete med Huawei upphör. Det sker inte på samma rakryggade och beslutsamma vis som för Antoine Griezmann. Att inte uttala någon särskild anledning kan samtidigt givetvis vara en åtgärd för att underlätta Sjöströms samarbete med framtida sponsorer.

Oavsett anledning så är det bara konstatera att allt fler kändisar och idrottsstjärnor uppfattar Huawei som ett företag de inte vill kopplas samman med, oavsett hur lukrativa erbjudanden de kan tänkas komma med. Det är bara hoppas att den svenska staten håller samma linje, trots Huaweis upprepade försök att häva förbudet mot företagets utrustning i det svenska 5G-nätet.

För den som är ytterligare intresserad av hur högteknologi används i förtrycket av etniska och religiösa minoriteter i Xinjiang, så släppte Human Rights Watch i veckan rapporten ”China: Big Data Program Targets Xinjiang’s Muslims”.

Där beskrivs hur myndigheterna i Xinjiang använder sig av en stor integrerad molnplattform för att genom faktorer som ålder, resehistoria och religiösa vanor bestämma vilka av områdets etniska minoriteter som ska låsas in.

Go toTop