Studier i ”Xi Jinpings tankar” blir obligatoriska vid 37 kinesiska universitet

Den tilltagande maktcentraliseringen och personkulten kring president Xi Jinping är ett återkommande tema här på InBeijing. Den senaste steget i detta led är att 37 stycken av Kinas universitet under hösten kommer göra lektioner i ”Xi Jinpings tankar” obligatoriska för alla sina studenter.

Det rapporterar Nikkei Asian Review i artikeln ”Xi joins Marx and Mao as required course at China’s top colleges”, med förra månadens upplaga av den inflytelserika teoretiska politiska tidskriften Qiushi, som ges ut av Kinas kommunistparti, som källa.

Studier i Xi Jinpings tankar kommer bedrivas vid en rad av Kinas mest välrenommerade universitet inklusive Peking University, Nankai University och presidentens alma matter Tsinghua University. Klasserna är utformade på så vis att alla studenter vid dessa lärosäten förväntas behöva studera dem.

Kurserna kommer nämligen ges vid respektive lärosätes avdelning för marxistiska studier. Dessa institutioner utbildar samtliga universitetens studenter i kommunistpartiets politiska teori, samtidigt som partiet är med och styr institutionerna.

Tidigare har alla studenter vid de 37 universiteten varit tvungna att läsa fyra kurser i marxism, bland annat ”klassisk marxism” och ”Mao Zedongs tankar”, uppger Nikkei Asian Review. Från och med denna höst kommer alltså även ”Xi Jinpings tankar” att adderas till de obligatoriska studierna.

Initiativet kommer just efter att flera inflytelserika eller intellektuella partimedlemmar öppet har motsatt sig Kinas politiska riktning under Xi Jinping, och straffats därefter. För ett par veckor sedan skrev jag här på InBeijing om hur Ren Zhiqiang, en mångmiljardär vars föräldrar tidigare var högt uppsatta tjänstemän i kommunistpartiet, dömdes till 18 års fängelse efter att ha kritiserat presidenten i en text på sociala medier.

Just dessförinnan skapade Cai Xia, tidigare lärare vid den centrala partiskolan i Peking, rubriker sedan hon öppet i intervjuer jämfört Xi Jinping med en maffiaboss och beskyllt honom för att ha “tagit död på ett parti och ett land” samt gjort Kina till hela omvärldens fiende.

Cai Xia uteslöts från kommunistpartiet med befann sig vid tiden för denna kritik på säker mark i USA, och planerar sannolikt inte att återvända till Kina.

Nikkei Asian Review understryker det mycket ovanliga i att landets universitet inför kurser som innehåller en av de nuvarande politiska ledarnas namn. Det kan kopplas samman med att Xi godkänt epitet som ”kärnledare” och ”folkets ledare”, vilket i sin tur kopplas samman med den retorik och den personkult som rådde under Mao Zedongs dagar.

Utvecklingen har även betydelse för den kinesiska diplomatin. I juli etablerade politbyrån ett särskilt forskningscenter för Xi Jinpings tankar om diplomati vid landets utrikesministerium, vilket kan ses som ett försök att rätta in landets diplomatkår i ledet.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua ska detta forskningscentrum tjäna till att skapa en diplomati med kinesiska förtecken, genom att utveckla diplomatiska teorier och mekanismer för en ny tidsera. Utrikesminister Wang Yi sade i när centret invigdes att Kinas utrikespolitik kommer anamma Xi Jinpings tänkande som vägledning för att övervinna svårigheter och bryta ny mark.

Xi Jinpings tankar benämns officiellt som ”Xi Jinpings tankar om socialism med kinesiska förtecken för en ny tidsera”, och presenterades först vid kommunistpartiets nationella kongress 2017, då Xi Jinping varit partiets generalsekreterare i fem år.

Denna politiska teori innefattar bland annat en rad ekonomiska och teknologiska målsättningar fram till år 2035, samt ambitionen att förvandla Kina till ”en modern socialistisk nation” när Folkrepubliken Kina firar 100-årsjubileum år 2049. Teorin innefattar även att Kinas militär ska bestå av ”styrkor i världsklass” att matcha den amerikanska armén vid mitten av detta århundrade.

Sedan partikongressen 2017 har Xi Jinpings tankar skrivits in kommunistpartiets konstitution, och nämns även i Folkrepubliken Kinas konstitution. Det är ingen kinesisk ledare sedan Mao Zedong unnat.

Att presidentens tänkande nu ska läras ut till alla elever vid Kinas viktigaste universitet, är ytterligare ett tecken på den tilltagande personkulten i Xi Jinpings Kina, samt att allt mindre utrymme kommer ges till meningsmotståndare eller ens diskussioner vid landets lärosäten.