Kinesiska myndigheter menar att det numera är olagligt att bränna Kinas flagga även utanför landets gränser

Peking kräver att demonstranter i Storbritannien straffas med ny säkerhetslag

3 oktober, 2020

I somras implementerades en ny säkerhetslag i Hongkong, som omfattar all slags aktivism mot Kinas regim i hela världen, även för utländska medborgare. I artikeln ”Vad innebär det att Hongkongs nya säkerhetslag även gäller utomlands?” skrev jag närmare om vad detta betyder i teorin.

Denna vecka har vi även fått se vad denna lag innebär i praktiken. Kinesiska diplomater kräver nu nämligen att brittiska myndigheter ska straffa en grupp demonstranter som brände Kinas flagga och skanderade slogans om ett självständigt Hongkong, utanför den kinesiska ambassaden i London under Kinas nationaldag som inföll 1 oktober.

Enligt South China Morning Post handlar det om cirka 10 svartklädda och maskerade personer som trampade på och eldade upp flera kinesiska flaggor, satte upp ”anti-Kina-affischer” på ambassadens metalldörr samt sparkad och slog på samma dörr.

Ramsor och sånger som gruppen skanderade ska ha innefattat ”Liberate Hong Kong; revolution of our times”, känd som nationalsången bland stadens proteströrelse, samt ”Hong Kong independence, the only way” vilken är en sång på samma tema.

Som en reaktion utfärdade den kinesiska ambassaden ett uttalande där man menade att aktivisterna brutit dels mot Hongkongs allomfattande nationella säkerhetslag, dels mot ytterligare en ny och kontroversiell lag om att degradera eller förnedra den kinesiska flaggan.

Ambassaden uppgav vidare att man tagit kontakt med Storbritanniens polis och utrikesdepartement, med uppmaningar att utreda och ”ställa förövarna inför rätta snabbast möjligt”.

Här får vi alltså en försmak på hur Hongkongs nationella säkerhetslag kan komma att fungera i praktiken. Förutom krav på att lämna ut kinesiska medborgare som i andra länder bryter mot lagens gummiparagrafer, så kommer man uppenbarligen även kräva att utländska myndigheter och polis straffar personer som man anser bryter mot lagen, oavsett identitet eller medborgarskap.

Nu verkar det inte troligt att just denna grupp aktivister kommer gå detta öde till mötes. Förvisso har Londons poliskår uppgett att man skingrade den mindre folkmassan vid Kinas ambassad på eftermiddagen 1 oktober, samt att man utreder en anmälan om skadegörelse.

Men samtidigt har en talesperson från Storbritanniens regering med anledning av händelsen sagt att man enligt brittisk lag har rätt att samlas för att uttrycka sina åsikter inom lagens ramar.

South China Morning Post påminner vidare att det inte är brottsligt att bränna en flagga i Storbritannien, så länge det inte sker på ett vis som samtidigt gör upphon till exempelvis skadegörelse eller mordbrand. Inga arresteringar gjordes därför i samband med händelsen.

Dock är det inte svårt att föreställa sig hur icke demokratiska stater i liknande exempel skulle dansa även Pekings pipa, särskilt om de står i ekonomiskt beroende eller skuld till Peking. Myndigheter i exempelvis Kambodja eller Djibouti – eller för den delen länder som Serbien – skulle sannolikt vara mer måna än de brittiska att utlämna eller straffa personer som anses ha brutit mot Hongkongs nationella säkerhetslag.

Detta kan ses som ytterligare ett varningstecken för att göra sig ekonomiskt eller politiskt beroende av Kina. Tidigare har kinesiska myndigheter vid otaliga tillfällen hotat med följder för länder som inte ber om ursäkt för upplevda förolämpningar mot Kina.

Nu kan man alltså göra likadant vid vägran att lämna ut eller straffa individer som anses bryta mot den nya, drakoniska säkerhetslagen som implementerats i Hongkong och alltså gör anspråk på att omfatta alla personer i hela världen, även utanför landets gränser.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.