Huawei stängs ute från Tyskland och Italien

1 oktober, 2020

Det kinesiska telekombolaget Huawei har redan hindrats från att medverka i utbyggnaden av 5G i en rad länder inklusive USA, Australien, Storbritannien och Frankrike. Nu i veckan kommer uppgifter om liknande beslut i Tyskland och Italien.

Diskussionen kring Huaweis vara eller inte vara är särskilt intensiv i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel har länge argumenterat emot att förbjuda Huawei, vilket sannolikt hänger samman med handel och ekonomiskt samarbete. Tysklands exporterade i fjol mer varor till Kina än vad resterande EU-länder gjorde tillsammans.

Men som bland annat Financial Times i dag uppger i artikeln ”Germany crackdown set to exclude Huawei from 5G rollout”, så planerar Merkels kabinett att inom de närmaste veckorna anta en ny lag om IT-säkerhet.

Denna lag nämner förvisso inte Huawei vid namn, men innebär enligt talesmän för partier i Merkels koalitionsregering att det kinesiska företaget i princip stängs ute från det tyska 5G-nätet, rapporterar Financial Times:

“The German parliament requires the legal means to be able to exclude untrustworthy suppliers like Huawei from the 5G buildout, and this new law appears to do just that,” said Nils Schmid, foreign policy spokesman for the Social Democrats, a junior partner in Ms Merkel’s coalition government who has called for a tougher approach to Huawei.

The bill is not yet finalised and may still undergo technical changes. But it is already clear that it will make it almost impossible for Huawei to participate in Germany’s 5G programme.

Lagförslaget som förväntas antas de kommande veckorna skapar byråkratiska hinder för Huawei genom införandet av en tvåstegsprocess för telekomutrustning i de tyska näten. Förutom en undersökning av själva utrustningens kvalitet, ska även en politisk bedömning göras gällande tillverkarens ”tillförlitlighet”.

Enligt intervjuade politiker kommer ett företag med så tydliga kopplingar till den kinesiska staten aldrig att klara av en sådan politisk utvärdering. Lagförslaget förespråkar nämligen en utredning med information från den tyska säkerhetstjänsten som grund när tvivel angående tillverkaren uppstår. Och till skillnad från Merkel själv, så har den tyska säkerhetstjänsten länge uttryckt skepsis mot Huawei.

I veckan har USA:s utrikesminister Mike Pompeo under sin pågående Europaresa vidare fått garantier från den italienska regeringen om att Huawei ska stängas ute från telenätet där, skriver South China Morning Post i dag.

Under en presskonferens med sin italienska motsvarighet Luigi Di Maio, sade Pompeo att han under sina samtal med Italiens premiärminister Giuseppe Conte särskilt uppmanade honom att vaka över italienarnas integritet.

Enligt italiensk media sade utrikesminister Di Maio att Italien är ”väl medvetna” om den amerikanska oron, och garanterade att säkerheten kommer prioriteras när det italienska 5G-nätet rullas ut.

Han tillade även att Italien är ”fast förankrade” med USA och EU, genom gemensamma värderingar och intressen som ligger i linje med övriga NATO-länder.

Italien har förvisso inte heller infört något strikt förbud mot Huawei. Det har heller inte behövts, då landets dominerande teleoperatör Telecom Italia redan har offentliggjort sin avsikt att inte använda kinesisk utrustning i sitt 5G-nät. Garantin återupprepades i september, då företagets vd även underströk att Ericsson är dess främsta samarbetspartner.

Givetvis innebär bannlysningen av Huawei nya affärsmöjligheter för svenska Ericsson och finska Nokia. I somras rapporterades att Deutsche Telekom valde Ericsson för delar av sitt 5G-nät, och i veckan att Nokia utökar sin marknadsandel i Storbritannien som ett direkt resultat av att Huawei fasas ut från det brittiska telenätet.

Ändå har svenska myndigheter inga planer på att försvåra för Huawei att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Som jag skrev tidigare i somras så ser digitaliseringsminister Anders Ygeman ”inga problem” med Huawei, som redan nu samarbetar med Tele2 i utbyggnaden av 5G i Sverige.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop