Bild av @zhangkaiyv via Unsplash

Alla vägar bär till Peking: Fyra resvägar att ta till Kinas huvudstad

OBS: Texten publiceras i samarbete med Digital PH

Beijing, vars historia sträcker sig över tre tusen år, har sett sin beskärda del av resenärer. Den kinesiska huvudstaden är ett uråldrigt handelsnav i knutpunkten mellan Mongoliet och Fjärran Östern, och har genom historien varit ett resmål för såväl köpmän, turister som affärsresenärer.

Beijing har numera status som en s.k. ”megastad”, och det finns fortfarande mängder av olika sätt att ta sig dit på. Några av dem är uråldriga, andra supermoderna. Om du tänker besöka Beijing följer här ett par möjliga resvägar dit som kan visa sig vara minst lika minnesvärda som vistelsen där.


Höghastighetsjärnväg

Kinas järnvägssystem för höghastighetståg (HSR) är det längsta i världen, knyter samman landets största städer och möjliggör hastigheter på upp till 350 km/h. Dess moderna design och användningen av spjutspetsteknik har varit en av de drivande krafterna bakom den starka kinesiska ekonomin de senaste 15 åren, och om du befinner dig på resa genom Kina lär du upptäcka att tåg är ett av de bästa sätten att ta sig till huvudstaden på.

Höghastighetslinjen mellan Guangzhou och Beijing är en av världens längsta och sträcker sig nästan 2 300 km längs gränsen till Hong Kong och genom större delen av östra Kina, vilket låter dig uppleva nio timmar av stadsvyer såväl som naturlandskap. En andraklassbiljett ligger på ungefär 1 000 kinesiska yen (1 250 kr) och för den summan får du ett bekvämt säte som roterar 180 grader, så att du alltid kan sitta i tågets färdriktning om du föredrar det. Du kan givetvis alltid uppgradera till första klass om du vill unna dig lite extra – i priset ingår en kudde, ett fotstöd och ett bredare säte.

En annan populär linje förbinder Shanghai med Beijing. Du kan dock räkna med mer folk på den här linjen eftersom den knyter ihop landets två stora ekonomiska zoner. 180 miljoner passagerare under 2017 upplevde en av världens snabbaste tågresor, med en restid på strax under fyra timmar och 18 minuter mellan två städer som ligger 1 300 km ifrån varandra. Det har dessutom pratats om att förlänga Shanghais berömda Maglev-linje (magnetsvävbana) hela vägen till Beijing, så inom en snar framtid kan du finna dig själv svävande över Kina.

Transmongoliska järnvägen


Res bara med den transmongoliska järnvägen om du har oceaner av tid – och inte ens då är det säkert att det räcker. De som ändå väljer att färdas genom två av världens största länder belönas dock med en av de mest fantastiska reseupplevelserna som den här planeten kan uppbåda.

Resan till Beijing inleds vanligen i Moskva och slingrar sig därefter åt sydöst för en 130 timmar lång praktiskt taget oavbruten tågresa genom flera olika länder. Som du kanske anar saknar stora delar av resvägen såväl telefon- som internettäckning, så alla former av underhållning som kräver uppkoppling är det bara att glömma. Så det går varken att fördriva tiden med dina onlinevänner, spela internetspel eller genom att testa lyckan på ett mobilcasino. Istället får du plocka upp en tjock bok och läsa så mycket du orkar, eller ladda ned ett par sköna plattor och bara slumra dig genom de vidsträckta slätterna.

Resenärer på den här rutten beskriver den ofta som en ”upplevelse för livet”: en chans att uppleva Mongoliets stäpper, inklusive Gobiöknen, innan du passerar den kinesiska gränsen och anländer till det myllrande folklivet i Beijing.

En av avigsidorna är emellertid att organisera själva resan. Du är tvungen att köpa och planera resan i segment, så det kan vara svårt att matcha alla tider och undvika glapp. I vissa fall kan du behöva boka ett hotell för att undvika en övernattning i kylan på tågstationen. Men när det gäller magiska resor är det inte mycket som slår den transmongoliska järnvägen.


En transkontinental motorcykelresa

Det som är så bra med en transkontinental motorcykelresa är att du kan inleda den varsomhelst. Om du vill uppleva Europas många sevärdheter på vägen, erbjuder företag som Globebusters en 12-veckors expedition, som inleds och avslutas på Ace-kaféer i London respektive Beijing.

På den här resan stannar du i bland annat Istanbul – den berömda gränsen mellan Europa och Asien. Efter det fortsätter resan genom västra Asien med besök i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan innan du korsar Kaspiska havet på en båt som tar dig till Turkmenistan. När du väl är där befinner du dig på den berömda Sidenvägen, en rutt som är kantad av uråldriga monument, inklusive det vackra Registan i Uzbekistan.

Resan avslutas med den svåraste delen. Det är en stigning upp på den vidsträckta tibetanska högplatån och Pamir Highway, med Mount Everest i bakgrunden, innan nedstigningen i östra Kina, förbi kinesiska muren och med Beijings stadssilhuett i horisonten.

Även om spänningen att resa med motorcykel för många är svårslagen, är det här förmodligen det dyraste sättet att nå Beijing på, med priser på hundratusentals kronor, i synnerhet om du vill påbörja resan från London. Det finns också kortare resvägar från Europa, men du blir naturligtvis tvungen att själv ta dig till startpunkten. Med det sagt är det ändå en resa som kommer att ge dig livslånga minnen!


Resa längs Sidenvägen

Det här är färdvägen som Marco Polo gjorde berömd för så länge sedan, men som fortfarande erbjuder en fascinerande resa genom Asien. Sidenvägen är ett nätverk av handelsvägar som kopplar samman 20 storstäder och var den ursprungliga bron mellan Europa och Asien, och den går fortfarande att resa längs för att nå Beijing.

Ett sådant exempel är en 12-dagars resa som låter dig uppleva flera sevärdheter i östra Kina, inklusive Huoyanshan (de flammande bergen), ruinstaden Jiaohe och den himmelska sjön Tianchi. Du kommer att kunna utforska sevärdheterna till fots eller med cykel, såväl som med bil och tåg, och själv se allting som gör den här delen av världen så attraktiv.

För de som vill göra resan längre passerar Sidenvägen även genom städer så olika som Baku i Azerbajdzjan och Naru i Japan. Så beroende på hur äventyrslysten du känner dig, kan du förvandla den här resan till en expedition som varar i flera veckor.

Oavsett så väntar Beijings berömda stadssilhuett på dig i slutet: en destination värd att resa i veckor för att få uppleva.