Japans nya premiärminister bygger allianser genom telefonsamtal

Förra veckan tog Suga Yoshihide över som premiärminister efter Abe Shinzo, sedan denne tvingats avgå på grund av sjukdom. Byråkraterna i det konservativa och konsensusbaserade Japan är i allmänhet inte särskilt välkända i omvärlden. Suga är inget undantag.

De uppgifter som de senaste veckorna återupprepats i internationella medier om Suga är hans höga arbetsmoral, det faktum att han utan politisk familjebakgrund arbetat sig upp från en spartansk tillvaro i den nordligt belägna prefekturen Akita, samt att han trots sin ålder på 71 år gör 100 situps morgon och kväll.

Viktigare för att bedöma Sugas politiska ambitioner är att han under hela Abe Shinzos åtta år långa presidentskap var Abes högra hand, i egenskap av kabinettens chefssekreterare. Suga var bland annat en av de främsta förespråkarna för ”Abeonomics”, det vill säga presidentens aktiva penningpolitik i syfte att komma tillrätta med Japans stagnerande ekonomi.

Suga verkar även fortsätta och eventuellt även trappa upp den alltmer aktiva utrikespolitiska roll som Japan antog under Abe Shinzo. Detta är särskilt viktigt i en tid då Kina just har ersatt Nordkorea som de japanska myndigheternas uttalade främsta säkerhetshot.

Suga har inte legat på latsidan vad gäller att fortsätta eller intensifiera byggandet av de allianser mot Kina, som påbörjades främst under Abe Shinzos sista tid vid makten.

I helgen började Suga med att ringa till Australiens premiärminister Scott Morrison, och sedan till USA:s president Donald Trump. Enligt uppgift ska Trump ha föreslagit att alliansen mellan de båda länderna ytterligare ska utvecklas, samtidigt som Suga sade att denna allians är fundamental för regionens säkerhet.

USA och Australien ingår båda – tillsammans med Japan och Indien – i den nybildade försvarsalliansen ”Quad”, som i en illa dold pik mot Kina syftar till att bevara stabiliteten i Stilla havs-området och höll sitt första möte i New York för ganska precis ett år sedan.

Enligt Japan Times ska Quad-alliansens andra möte hållas i Tokyo i början av nästa månad. Utrikesministrarna från de fyra länderna ska då inte bara ha möten med varandra, utan även träffa Suga Yoshihide, vilket alltså innebär direkta samtal mellan Japans nya premiärminister och USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Men Suga har också visat sig vara redo att gå ett steg längre än Abe. I helgen lät han nämligen Taiwans president Tsai Ing-wen veta att han önskade ett telefonsamtal mellan de två, vilket i så fall vore första gången sedan 1972 som de båda ländernas ledare talar direkt med varandra.

Detta meddelande framfördes i sin tur direkt av Japans tidigare premiärminister Mori Yoshiro, när denne var besökte Taiwan för att delta vid den framlidne statschefen Lee Teng-huis begravning som hölls i lördags.

Ett sådant samtal skulle väcka stor ilska i Peking, och samtidigt innebära ett rejält avsteg från Tokyos tidigare ambition att balansera ekonomiska intressen och säkerhetsfrågor med Peking.

Lokala medier rapporterade dock senare under helgen att Tsai Ing-wen inte har några planer på att prata i telefon med Suga Yoshihide, vilket kan ses som ytterligare ett tecken på Tsais måttfullhet när det gäller att undvika onödiga provokationer mot Kina. Tsai var dock samtidigt noga med att påpeka hur samarbetet mellan Taiwan och Japan fortsätter som vanligt.

Suga har under veckan också passat på att tala med Europarådets ordförande Charles Michel på telefon, vilket också kan ses i ljuset av EU:s alltmer ansträngda relationer med Kina.

Kommer vi nu få se ett Japan som blir alltmer aktivt på den utrikespolitiska arenan? Det verkar mycket sannolikt, och dessutom viktigt för dem framtida utvecklingen i regionen.

Trots sin låga profil de senaste årtiondena så är Japan världens tredje största ekonomi, med en mycket kompetent och välutrustad militär som dessutom under Abe Shinzo fått mer tillstånd och möjligheter att hålla övningar och ha närvaro längre bort från Japan än tidigare.

Som nyligen har påpekats av bland annat den svenska skribenten Bertil Lintner, så kan Japans agerande spela en avgörande roll i exempelvis en militär konflikt mellan Kina och USA över Taiwan.

Enligt japanska medier som kommer Suga ringa till Kinas president Xi Jinping först på fredag. Samtalet sägs på förhand vara ämnat att stärka banden mellan länderna, samt diskutera ett eventuellt besök av Xi till Japan, som skulle ha ägt rum i år men sköts upp på grund av COVID-19 och den kraftigt försämrade relationen mellan Tokyo och Peking.