Kinas stöd för Belarus och Alexander Lukashenko

Relationen mellan Belarus och Ryssland har varit kantad av spänningar. Just innan valet 9 augusti, anklagade president Alexander Lukashenko Ryssland för att försöka destabilisera Belarus. Detta följde på arresteringen av 33 ryska medborgare, misstänkta för att planera massprotester i landet.

Dessa ryssar släpptes först efter att Vladimir Putin ringt och gratulerat Lukashenko efter den påstådda valsegern. Icke desto mindre kvarstår misstankar i regimen i Minsk om att Putin är ute efter att kringskära Belarus självständighet och självstyre.

Som tur är för Lukashenko, så har hans regim ett i alla fall för tillfället mer okomplicerat stöd att söka hos ett ännu mäktigare land i öster. Nämligen Kina, vars president Xi Jinping också ringde och gratulerade honom efter valet i augusti, ”på den kinesiska regeringens vägnar, det kinesiska folkets vägnar och i mitt eget namn”.

Stödet för Lukashenkos regim är konstant och odelat bland kinesiska politiker och medier, i synnerhet efter de protester som tagit form i Belarus med anledning av det misstänkta valfusket.

South China Morning Post beskriver Kina som ”den enda stormakten” som stödjer Lukashenko, vilket dels har med ekonomiska intressen att göra:

China has pledged US$520 million worth of investment in the China-Belarus industrial park, Great Stone, according to Belarusian officials. The funds were used to build a public road, a fire depot, a communication network and a gas supply network to the park’s borders.

In a phone call with Lukashenko two months ago, Xi called on the two sides to accelerate the construction of the park, increase cooperation and boost relations.

He described China-Belarus ties as “sticking together through thick and thin and looking out for each other”.

Dels har stödet med politiska motiv att göra. Även Jamestown Foundation påpekar att Kina lånat ut omkring en halv miljard dollar till Belarus, som en slags belöning för att landet avfärdat integration med Ryssland.

Det understryks vidare hur den ovannämnda industriparken Great Stone är en viktig del av Kinas nya sidenvägar, samt att parken ska innehålla 5G installerat av Huawei.

Jamestown Foundation framhåller även en rad kommentarer av Kinas ambassadör i Minsk, som utfärdades 4 augusti i samband med Lukashenkos årliga tal till landets nationalförsamling och folk. Här ett utdrag från dessa kommentarer, såsom de återges av den vitryska nyhetstjänsten Belta:

Belarus and China are truly all-weather partners, Chinese Ambassador to Belarus Cui Qiming told BelTA as he attended, among other guests, the annual address of Belarus President Aleksandr Lukashenko to the Belarusian people and the National Assembly on 4 August.

Ambassador Cui Qiming stressed that in his address the president gave a wise and correct assessment of the international situation. “Belarus plays an important role in maintaining regional stability and peace in the world. The country’s international influence has been constantly increasing,” the Chinese diplomat said. He drew attention that Aleksandr Lukashenko highlighted the importance of the development of the Chinese-Belarusian relations in his address.

Ambassadör Cui sade vidare att Kina kommer fortsätta stödja Belarus egen utvecklingsväg, samt uttryckte sin övertygelse om att landets folk kommer ”välja rätt” i det kommande presidentvalet.

Ännu tydligare blir Pekings sympatier om man tittar närmare på rapporteringen i de statliga kinesiska medierna. Det har China Media Project gjort, och sedan skrivit en sammanfattning med rubriken ”In China, only positive news for Lukashenko”.

Där återges rapporteringen om själva valet, som kinesiska medier inte problematiserade på något som helst vis. Man nöjde sig med att konstaterar att Lukashenko vann valet med 80,23 procent av rösterna, följt av Xi Jinpings gratulationer.

Vad gäller de efterföljande protesterna, så har kinesiska medier endast fokuserat på stödmöten för Lukashenko, vars deltagarantal man överdrivit kraftigt. China Media Project översätter den statliga nyhetsbyrån Xinhuas rapportering enligt följande:

Xinhua News Agency, Minsk, August 16 dispatch (reporters We Zhongjie and Li Jia) — Large-scale demonstrations were held on August 16th in the Belarusian capital of Minsk, supporting the government in preserving national tranquility and peace.

Around 70,000 people gathered in Independence Square that day in support of the government. Davydiko [sp?], chairman of the “Belarusian National Social Union” that organized the rally, said he supports a strong, prosperous, peaceful and independent Belarus.

Belarusian President Lukashenko said at the rally that the ballots in the [recent] election had not been rigged. The opposition should respect the opinions of the overwhelming majority, and must not encourage people to move toward violent confrontation, lest the country fall into chaos.

Reuters uppskattade antalet deltagare i detta möte till 5 000. De regeringskritiska demonstrationerna, vars uppslutning bedöms ligga kring 200 000, har däremot inte uppmärksammats alls i kinesiska medier.

Förvisso har Kinas statliga medier rapporterat om att vitryska myndigheter arresterat över 2 000 personer i evenemang som oppositionen organiserat, men citerar samtidigt landets inrikesministeriums uttalande om att detta var nödvändiga åtgärder för att säkerställa allmän säkerhet och ordning.

Det finns givetvis ett egenintresse hos den kinesiska regimen att folkliga protester mot auktoritära ledare svartmålas och misslyckas snarare än bär frukt.

Mot denna bakgrund är det heller inte särskilt märkligt att Belarus kan räkna med Kinas stöd i FN, som ju är särskilt värdefullt eftersom landet är en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd.

Chinese UN envoy stresses no interference in Belarus internal affairs”, rapporterade China Global Television Network i dag, med anledning av att ämnet kommit på tal i säkerhetsrådet:

China’s UN Ambassador Zhang Jun emphasized that what’s happening in Belarus is the country’s internal affairs and it does not pose any threat to regional or international peace and security.

In this regard, the situation in Belarus is not a matter for the Security Council, Zhang said during the discussion of the United Nations Security Council on Belarus, at the request by the U.S. and Estonia, on Tuesday.

Medan Ryssland gärna skulle öka sitt inflytande i Belarus, så är Moskva inte särskilt fäst vid landets president Alexander Lukashenko, som man gärna skulle offra till fördel för en ökad inkorporering av landet i den ryska intressesfären.

Det är istället hos Kinas kommunistparti som Lukashenko har det främsta stödet att hämta för att bevara status quo. Av såväl ekonomiska som politiska anledningar, kommer Peking arbeta hårt diplomatiskt för att regimen i Minsk ska kunna fortsätta styra landet med precis samma metoder som tidigare.