Kina påtvingar Hongkong en allomfattande nationell säkerhetslag

För två dagar sedan publicerade jag här på InBeijing en artikel med rubriken ”Vägen öppen för nya kontroversiella politiska lagar i Hongkong”. Texten varnade för två nya lagar som snart kan komma att införas i staden. Dels ett lagförslag som gör det brottsligt att visa bristande respekt mot Kinas nationalsång, dels en långt mer allvarlig och omfattande nationell säkerhetslag.

Under gårdagen blev det så känt att Peking nu avser påtvinga Hongkong denna nationella säkerhetslag utan att gå via stadens parlament, vilket vore en förutsättning för att uppehålla devisen ”ett land, två system”, som Kina använt för att styra Hongkong sedan staden överlämnades från Storbritannien 1997.

Peking har således visat att Hongkongs självstyre – garanterad enligt lag och internationella avtal – inte längre gäller. Den nationella säkerhetslagen innehåller flera gummiparagrafer som ”landsförräderi” och ”uppvigling”, vilka kan användas för att åtala personer som myndigheterna uppfattar som problematiska.

Vid en närmare titt på formuleringen av den nationella säkerhetslagen så som den just presenterades under det årliga sammanträdet av den nationella folkkongressen i Peking, så kan regeringskritiska demonstrationer nu stämplas som separatism och terrorism användas som ytterligare en löst definierad förevändning för att utföra arresteringar och utdöma fängelsestraff.

Lagen innefattar även en skyldighet att förse stadens skolelever med så kallad ”nationell säkerhetsutbildning”. Således bryter lagen mot ”ett land, två system”, som garanterar Hongkong självstyre till år 2047 i alla frågor förutom utrikespolitik och försvars.

Beslutet att köra över stadens parlament togs sedan Peking förlorat tålamodet med att Hongkongs politiker på egen hand kommer införa den nationella säkerhet, trots alla påtryckningar som utövats från Pekings håll.

Bill Bishop, författare av det inflytelserika nyhetsbrevet Sinocism, sammanfattade saken bra i sitt senaste utskick:

The National People’s Congress (NPC) opens Friday. At a press conference today the NPC spokesman Zhang Yesui confirmed that the NPC will propose a national security law for Hong Kong. This move affirms that Hong Kong as we knew it is gone and rule of law is now rule by law, with the CCP determining what the laws are and how they will be enforced. The legal complexities of how they justify imposing this law from Beijing will not get in the way of the brutal political reality.

The reaction in Hong Kong could be intense, and violent. The two central government leaders Xi installed a few months ago to manage Hong Kong affairs are hardened CCP cadres, and there are already few restraints to the behavior of the Hong Kong security services.

The international reaction will be long on rhetoric, but will there be any real action? The US may revoke some of the special treatment it gives Hong Kong, but Xi and the Party Center may believe they can act with near impunity, especially now when most countries who would oppose this move are distracted and weakened by the pandemic. They are probably right. And it will certainly be popular inside the PRC ex Hong Kong.

Vid sidan av allt detta är den nationella säkerhetslagen även formulerad på så vis att Kinas statliga säkerhetsapparat nu får verka i Hongkong. Att kinesiska säkerhetsagenter och polis tidigare inte tillåtits operera i Hongkong har varit en av de viktigaste faktorerna för att bevara stadens relativt fria samhällsklimat, men nu är det alltså slut även med det.

Det handlar med andra ord om ett riktigt paradigmskifte då Peking i skuggan av coronakrisen, stick i stäv mot rådande konstitution, påtvingar Hongkong en lag som på många vis utraderar de skillnader som finns gentemot fastlandskina gällande politiska och civila rättigheter. En järnhård spik i kistan, med potentiellt allvarligare följder än det utlämningsavtal som startade fjolårets långdragna och våldsamma proteströrelse.

Jag har under dagen talat med aktivister och pro-demokratiska politiker på plats i Hongkong, som är mycket uppgivna över vad som inträffat. Aktivister som är rädda för att det nu inte länger går att undvika att hamna i fängelse, och politiker som varnar för faran att lagen kommer användas som svepskäl för att diskvalificera flera kandidater i det viktiga parlamentsvalet senare i år.

Den allomfattande nationella säkerhetslagen lämnar flera frågor hängande i luften. Vad kommer hända med Hongkongs öppna internet och relativt fria medier? Hur kommer omvärlden att agera?

Detta och mer kommer jag skriva närmare om under morgondagen i en längre text som sedan skickas ut till prenumeranter av InBeijing Premium. Där kommer även lagens innehåll att förklaras närmare, samt hur denna lag tidigare stoppats på grund av protester som till och med framtvingat regeringschefens avgång.

Tills dess, var medvetna om att detta är en klar vändpunkt för det Hongkong vi känner till och håll till godo med följande reaktioner via Twitter: