Bild på Lam Wing-kee från oktober i fjol, då jag träffade honom i Taipei.

Tre män arresterade i Taiwan för attack på Gui Minhais kollega

23 april, 2020

COVID-19 utgör uppenbarligen ingen anledning för kinesiska myndigheter att trappa ner på vare sig repressiva åtgärder inrikes eller den alltmer aggressiva utrikespolitiken.

Tvärtom noterar Reuters i artikeln ”China rattles sabres as world battles coronavirus pandemic” hur Kina utnyttjar den pågående pandemin för att bland annat genomföra massarresteringar i Hongkong, öka militär och politisk press mot Taiwan samt flytta fram positioner och anspråk i Sydkinesiska havet.

Inget mål är för stort eller för litet. Under den senaste veckan har Gui Minhais kollega Lam Wing-kee stött på flera allvarliga problem inför återinvigningen av deras bokhandel i Taipei.

I oktober i fjol skrev jag närmare för Expressen om Lams planer på att återigen öppna upp Causeway Bay Books. Artikeln baseras på en intervju med Lam, som jag i höstas träffade i den taiwanesiska huvudstaden just innan jag själv flyttade till Japan.

När Lam nu har hittat lokal i Taipei och planerar inviga bokhandeln redan nu på lördag, trillade hot om juridiska åtgärder in mot honom från ett företag som redan registrerat varumärket 銅鑼灣書店 – alltså ”Causeway Bay Books” på mandarin – i Taipei. Lam fick veta att stämning väntade ifall han använder sig av namnet.

Debaclet rapporterades av Apple Daily, som citerade Lam uttrycka misstankar om att aktörer från Kinas regim låg bakom det hela. Han sade också att han kommer öppna bokhandeln i vilket fall.

Under veckan trappades insatserna upp ytterligare, då två män attackerade Lam på öppen gata vid ett kafé i Taipei. Förövarna flydde till fots omedelbart efter attacken, vilken Lam givetvis ser som en varning att inte öppna bokhandeln.

Under gårdagen rapporterade bland andra Focus Taiwan att taiwanesisk polis nu arresterat tre män för attacken:

Three men were arrested Wednesday by police in Kaohsiung for their alleged involvement in an attack on a Hong Kong bookseller in Taipei the previous day.

(…)

Early Wednesday, police arrested two suspects; one, 27, for carrying out the attack and a second man, 51, who is believed to have instructed the first man to attack Lam. A third suspect was apprehended later that day.

The three men, all residents of Kaohsiung, came to Taipei on Monday the day before the attack, which police believe was premeditated.

Taiwan News publicerar bilder på de arresterade, platsen för attacken samt Lams röda kläder och hår.

På sociala medier var många snabba med att påpeka skillnaden mellan Taiwans poliskår och den i Hongkong, som inte gjorde mycket i samband med kidnappningen av Lam Wing-kee 2015, eller för den delen för att utreda vad som skett några av hans kollegor, inklusive Gui Minhai.

Då jag träffade Lam Wing-kee framstod han som både mycket modig och principfast, vilket ju bevisades då han 2016 de facto flydde från sin fångenskap i Kina för att utlysa en presskonferens där han berättade om allt han varit med om, inklusive att det ”erkännande” han tidigare gett på tv var framtvingat.

Efter månader i kinesisk fångenskap, ska det nog mer till än en varumärkesfejd och lite rödfärg för att skrämma Lam, som meddelar att han kommer öppna bokhandeln som planerat denna helg. Icke desto mindre är detta värt att hålla ögonen på, eftersom hotbilden mot honom uppenbarligen är allvarlig.

Go toTop