Ny bok om Taiwan på svenska den enda i sitt slag

De senaste veckorna har jag ägnat en stor del av min tid åt att skriva en kortare bok – eller ett längre informationshäfte – om Taiwans moderna politiska historia. Texten färdigställdes och skickades till redaktör i dag. Boken blir den första som på svenska redogör för taiwanesisk politik och samhälle, med början vid andra världskrigets slut fram till det senaste presidentvalet i januari och hanteringen av COVID-19.

Boken är omkring 85 000 tecken lång, vilket innebär cirka 40 sidor i Microsoft Word eller annat ordbehandlingsprogram, och kanske knappt dubbelt så många sidor i tryck. Ett visst fokus ligger på relationen med Kina. Hur ser mekanismerna bakom den kinesiska regimens anspråk på Taiwan ut, och vad tycker taiwaneserna själva om idén att ”återförenas” med Kina? Hur har relationen mellan de båda länderna utvecklats över tid?

Men det finns också en intressant inrikespolitisk historia att berätta. Taiwan är i dag som bekant en av Asiens mest välfungerande demokratier. När den amerikanska tankesmedjan Freedom House nyligen släppte sitt globala frihetsindex för år 2020, återfanns Taiwan på plats nummer 25, framför länder som Spanien och Österrike. Japan är det enda asiatiska landet vars befolkningen i dag åtnjuter större politiska och civila rättigheter än taiwaneserna.

Så har det dock inte alltid sett ut. Taiwans tidigare regim införde redan 1949 ett undantagstillstånd som inte lyftes förrän 1987 och därmed blev världens längsta. Först 1996 höll landet sitt första presidentval. Boken skildrar också den resa som Taiwan har gjort från japansk koloni till en de facto ockupation av Kinas nationalistparti Kuomintang, vidare till dagens välmående och livliga demokratiska samhälle.

Trots Taiwans imponerande utveckling så är det inte många svenskar som känner till landets moderna politiska historia – eller ens kan peka ut det på en karta. Denna bok avser att fylla detta tomrum. Något som kan sägas vara särskilt viktigt i en tid då Kinas påtryckningsmetoder i ökad utsträckning känns av även i Sverige.

Dessa påtryckningar är givetvis särskilt hårda just mot Taiwan, då de kinesiska anspråken på landet ju blivit alltmer högljudda under Xi Jinpings tid som president. Även de kinesiska militära hoten mot Taiwan diskuteras därför i boken, liksom bakgrunden till den internationella utfrysningen av Taiwan som sedan 2016 inte ens tillåts ha en observatörsroll i Världshälsoorganisationen.

Boken kommer ges ut på Arenagruppens förlag. Intiativtagare till denna text är följande personer:

Olle Wästberg, tidigare Generaldirektör Svenska Institutet
Jesper Bengtsson, ordförande svenska PEN
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet
Joar Forsell, riksdagsledamot Liberalerna
Mats Berglund, riksdagsledamot Miljöpartiet
Gunnar Axén, tidigare riksdagsledamot Moderaterna

Det finns två sätt att lägga vantarna på ett exemplar av denna bok, som alltså i dag lämnats till redaktören och kommer publiceras redan senare denna vår.

För ett tryckt exemplar:

Swisha valfritt belopp till 076-7956001 (mottagare Ulf Mårtensson). Alla bidragsgivare kommer få ett exemplar av boken; de som bidrar med mer än 500 kronor får tio exemplar för spridning. Glöm inte att ange din address när du swishar!

För ett digitalt exemplar:

Börja sponsra InBeijing med minst tre dollar i månaden via Patreon. Du kommer då få ta del av de nyhetsbrev som varje vecka skickas ut endast till sponsorer. Så fort boken är redigerad, så kommer ett digitalt exemplar att bifogas i detta nyhetsbrev redan samma vecka.

118 personer sponsrar redan InBeijing via Patreon. Att börja sponsra innebär ingen som helst bindningstid. Förutom att få veckovisa nyhetsbrev och ett digitalt exemplar av ovanstående bok, hjälper du som sponsor också till att frigöra mer tid för mig att driva denna sida.

Författandet av denna bok har varit intressant om än stressigt. Jag har lärt mig en hel del om Taiwans moderna politiska historia som jag tidigare inte kände till.

Bilden i början av detta inlägg är på Lee Teng-hui, som ofta sägs vara den taiwanesiska demokratins fader. Han blev 1991 president i en diktatur, och lämnade trots kinesiska påtryckningar en livskraftig demokrati efter sig då han självmant avgick år 2000.

För att läsa mer om Lee Teng-hui och andra politiker som fört den taiwanesiska demokratin framåt (eller bakåt), beställ då denna bok redan i dag!