Avslöjat: Kina hotade straffa tjeckiska företag om politiker besökte Taiwan

Reuters och den tjeckiska tidningen Aktuálně har fått se ett brev från Kinas ambassad i Tjeckien, adresserat till den tjeckiska presidenten Milos Zeman 10 januari i år. I brevet uttrycks ogillande över att senatens talman Jaroslav Kubera, nummer två i den politiska rangordningen efter presidenten, planerade besöka Taiwan som en del av en affärsdelegation.

Peking var så bekymrade över saken att man utfärdade direkta hot. Om Kubera besökte Taiwan, skulle tjeckiska företag straffas. The Diplomat citerar delar av brevet:

The letter said that “China is the largest foreign market for many Czech companies like Skoda Auto, Home Credit Group, Klaviry Petrof and others.” It added that Czech companies doing business in China “will have to pay for Chairman Kubera’s visit to Taiwan.”

Enligt Kina skulle besöket bryta mot ett Kina-principen, det vill säga den kinesiska regimens uppfattning om att Kina och Taiwan tillhör samma nation. Tjeckiska företag som skickade representanter till Taiwan tillsammans med Kuberas delegation skulle ”inte vara välkomna i Kina eller av det kinesiska folket”, rapporterar Reuters vidare att det stod i brevet.

Nu blev besöket ändå inte av utav helt andra anledningar. Tio dagar efter att brevet skrevs, avled nämligen Kubera oväntat av hjärtproblem. (Det finns dock inget som tyder på att hans död skulle vara relaterad till brevet eller den planerade resan till Taiwan.)

President Milos Zeman är känd för att vilja närma sig Kina. Enligt Reuters var han, tillsammans med premiärminister Andrej Babis, orolig för att Kuberas upptåg skulle skada det tjeckiska näringslivet.

Presidentens presstalesman bekräftade brevets existens, men avstod från att kommentera innehållet. Kinas utrikesministerium sade till Reuters att man inte vet var informationen kommer ifrån, men passade samtidigt på att utfärda ett hot angående Taiwan:

“I want to emphasize that China resolutely opposes a country that has established diplomatic relations with China having official exchanges with Taiwan authorities in any form. This stance has been consistent and clear,” a spokesperson for the Ministry of Foreign Affairs said in a fax.

Jaroslav Kubera är dock inte den enda tjeckiska politikern som fått Kina att ilskna till på grund av samröre med Taiwan. Prags borgmästare Zdenek Hřib skrotade i oktober huvudstadens systerstatus med Peking, efter att Kina begärt att en omfamning av ett Kina-politiken skulle inkluderas i samarbetet.

Detta ville inte Hřib veta av, och som lök på laxen bjöd han i januari in Taipeis borgmästare Ko Wen-je till Prag för att skriva ett avtal om systerstatus med den taiwanesiska huvudstaden istället.

Hřib har också sedan sedan ett drygt år tillbaka hissat den tibetanska flaggan över Prags stadshus, i vad som ses vara en utmaning inte bara mot Kina utan även mot president Milos Zeman.

Ovanstående episod utgör inte bara ännu ett exempel på Kinas översitteri och tendens att gå emot sitt eget mantra om att inte lägga sig i andra länders interna angelägenheter. Den visar även på hur känslig Taiwan-frågan är för kinesiska myndigheter.

Samtidigt visar den hur tandlös Kina kan framstå när man inte lyssnar på deras hot. Det värsta som har hänt Prag sedan man blev systerstad med Taipei och började hissa Tibets flagga över stadshuset, är att en orkester stoppades från att utföra sin planerade Kinaturné.

Om svenska myndigheter eller lokalpolitiker vill visa Kina att hanteringen av Gui Minhai inte är acceptabel, så finns här en lika effektiv som annars sund och konstruktiv metod. Besök Taiwan, bjud in taiwanesiska politiker eller skriv avtal med denna Asiens mest välfungerande demokrati.

Det finns också en möjlighet att göra gemensam sak med Tjeckien, vars utrikesdepartement har uttryckt stöd för Gui Minhai och Sverige bland annat via Twitter: