Kulturell identitet bland befolkningen i Taiwan och Hongkong är något som jag skrivit om tidigare här på InBeijing, samt mer ingående för mina prenumeranter via Patreon. Det finns nämligen en tydlig trend att en mindre del av invånarna där ser sig som kineser, och en större andel istället anser sig vara endast taiwanes eller hongkonges.
Trenden att markera avstånd till såväl Kinas myndigheter som en kinesisk identiet har accelererat särskilt snabbt i Taiwan under de senaste månaderna. Detta visar en undersökning från Taiwan Public Opinion Foundation som presenterades i dag.
Undersökningen fokuserade förutom på kulturell identitet och politiska sympatier även på coronaviruset, med frågor rörande allt från munskydd till myndigheternas hantering av utbrottet. Resultatet visar tydligt på förtroende för den egna regeringen och en djupt rotad misstro till Kinas kommunistparti.
Bara under de senaste månaderna går också att se en tydlig trend gällande ett ökat stöd för den sittande presidenten Tsai Ing-wen. Hennes politik vad gäller såväl relationen med Kina som övriga viktiga politiska frågor.
Det är givetvis svårt att avgöra huruvida utvecklingen hänger samman med allt mygel från kinesiska myndigheter kring coronaviruset, eller om det beror på alla hot och försök till påverkan från Kinas håll inför Taiwans presidentval förra månaden.
Det finns ju en hel del potentiella orsaker att välja emellan. Klart är i alla fall att stödet för regeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP) – som alltså förespråkar en mer restriktiv politik gentemot Kina – har ökat betydligt på en väldigt kort tid.
Kanske ännu mer anmärkningsvärt och talande är hur känslorna kring en egen nationell taiwanesisk identitet har utvecklats på bara några månader. Fler än åtta av tio intervjuade ser sig endast som ”taiwanes” snarare än som kines eller blandning mellan de båda kategorierna.
Det är den högsta nivån sedan mätningarna startade 1991, och en enorm skillnad från de 13,5 procent som då såg sig endast som ”taiwanes”.
Den senaste tiden har det ju också varit ett väldans rabalder om vad Taiwan bör kallas i internationella sammanhang, i allt från organisationer till bokningssidor för flygbolag och hotell. Varför inte fråga taiwaneserna själva?
”Taiwan” är då det utan tvekan mest populära valet. Till och med ”Republiken Kina, Taiwan” är mer populärt än ”Republiken Kina” som den kinesiska regimen föredrar och ofta tvingar fram att Taiwan måste heta i officiella sammanhang.
Trots att – eller kanske på grund av – kinesiska myndigheters allt mer uttalade anspråk på Taiwan, så glider alltså befolkningens förtroende och samhörighetskänsla med Kina och dess regim allt längre bort från den världsbild som kommunistpartiet vill förmedla.
Hanteringen av coronaviruset har definitivt bidragit till att öka skepsisen mot Kina på Taiwan, och sannolikt även i andra länder.
Samtidigt verkar Xi Jinpings dröm om en ”återförening” mellan Kina och Taiwan på fredlig väg vara mer avlägsen än någonsin tidigare, då befolkning känner sig allt mindre kinesisk och i allt större utsträckning stöder den sittande regering som vill hålla Kina på armlängds avstånd.
Läs mer om undersökningen via Taiwan Public Opinion Foundations hemsida, där resultaten från ett par dussin frågor presenteras i grafer.