Granskning av Fredrik Reinfeldts affärer med Kina

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt har, sedan han lämnade politiken, ägnar sig åt en hel del affärsverksamhet som inkluderar samarbete med den kinesiska regimen.

Redan för ganska precis ett år sedan, när jag skrev närmare för Expressen om en av de affärsmän som hotade Angela Gui i vad som sedan blev det uppmärksammade rättsfallet mot Anna Lindstedt, figurerade Reinfeldt bokstavligen talat i bakgrunden.

I min artikel fanns då nämligen en bild där Reinfeldt stod i bakgrunden och klappade händerna vid ett event i Shenzhen, där en nordisk investeringsfond etablerades tillsammans med en statlig kinesisk institution.

Detta med anledning av Reinfeldts position som konsult i ett företag som ägs av Niclas Adler; entreprenören som affärsmannen Kevin Liu kallade för ”min man i Sverige” samma veckoslut som Angela Gui hotades.

Efter min artikel den gången, förnekade Fredrik Reinfeldt allt samröre med Kevin Liu, trots att han användes i marknadsföringen av dennes företag.

Nu publicerar Expressen en granskning med rubriken ”Reinfeldts miljonavtal med diktaturen Kina”, som mer i detalj tar upp vår tidigare statsministers affärer med Kina. Dessa affärer är utan tvekan lönsamma och gör honom samtidigt besvärad nog för att inte vilja svara på frågor.

Expressen uppger att de under flera veckors tid sökt Reinfeldt för intervju. Han har dock avböjt, trots att samtidigt med kort varsel ställt upp på en intervju för SportExpressen angående sin position i Djurgården IF:s styrelse.

Tidningens granskning av Reinfeldt inkluderar att han också sitter i styrelsen ett företag som kontrolleras av kinesiska staten:

I och med avtalet med bolaget AI NGTI gick Fredrik Reinfeldt in som ledamot i styrelsen för ett bolag som som kontrolleras av kinesiska staten, kan Expressen avslöja.

Han sitter i styrelsen för det Hongkong-baserade samriskbolaget Sino-Nordic Investment Holdings, som skapades av AI NGTI och det kinesiska bolaget Shenzhen Investment Holding, som ägs av staten.

Bolaget som Reinfeldt är styrelseledamot i kontrolleras därmed via 51 procent av aktierna av den kommunistiska diktaturen.

För arbetet för AI NGTI fick Reinfeldt runt 1,5 miljoner kronor i olika ersättningar per år, enligt uppgift till Expressen.

Enligt dokument som Expressen tagit del av skulle utbetalningarna till Reinfeldt ske antingen av AI NGTI eller av det Kina-kontrollerade samriskbolaget han satt i styrelsen för.

(…)

Fredrik Reinfeldt vill inte svara på Expressens frågor om vilket bolag som betalat ut hans ersättning, om det är det svenska, där kostnaderna inte når upp till hans ersättning, eller det kinesiska samriskbolaget som kontrolleras av diktaturen.

”Man behöver inte vara transparent med allt som försiggår i ett privat bolag”, säger Roberta Alenius, ledamot i Fredrik Reinfeldt AB och tillika han sambo. Alenius, som nu lever tillsammans med Reinfeldt, var tidigare statsministerns presschef.

Expressen noterar dock att det sitter fem personer i styrelsen för det ovannämnda samriskbolaget; två svenskar och tre kineser. Styrelseordföranden kommer från Shenzhen Investment Holding, som kontrolleras av kinesiska myndigheter via det statliga bolaget SASAC.

I granskningen nämns även hur Reinfeldt 20 september 2017 besökte Kinas ambassad i Stockholm, då nuvarande ambassadör Gui Congyou just tillträtt som ambassadör. Enligt Roberta Alenius rörde det sig om en ”artighetsvisit” i syfte att få visum.

Men enligt Expressen hade kinesiska ambassaden en del annat att berätta om besöket:

Men i den kinesiska ambassadens officiella information beskrevs Reinfeldt som chef på Nordic Growth Technology Partners, NGT Partners, och han och ambassadören ska ha diskuterat hur man kan stärka ett praktiskt samarbete mellan Kina och Sverige inom sjukvård och life science, alltså medicinteknik.

En vecka efter mötet med ambassadören, den 26 september 2017, ingick AI NGTI avtalet i Kina. På bilder som togs när avtalet skevs på syns en applåderande Fredrik Reinfeldt i bakgrunden.

Fyra dagar efter Fredrik Reinfeldts besök i Kina, den 1 oktober 2017, släpptes Gui Minhai från fängelset och placerades i stället i husarrest, enligt uppgifter i förundersökningen mot ambassadören Anna Lindstedt.

Expressen noterar att Fredrik Reinfeldt även via Roberta Alenius avstått från att svara på flera frågor angående samarbetet med kinesiska företag, bland annat om han ser några problem med sitt agerande samt vad det finns för fördelar att sitta i styrelsen för ett bolag som kontrolleras av den kinesiska staten.

Elite capture” är ett i sammanhanget relevant begrepp. Det används ofta av analytiker och akademiker för att beskriva Kinas taktik att knyta inflytelserika individer nära till sig med hjälp av ekonomiska incitament.

Detta är något som på senare år skett i internationella organisationer som FN, samt på nationell nivå genom att tidigare inflytelserika politiker eller näringslivsledare tjänar stora pengar på samröre med kinesiska aktörer kopplade till landets regim.

Kända exempel som nämns i sammanhanget är Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair och Australiens tidigare dito Kevin Rudd, som båda ofta springer till Kinas försvar i olika politiska spörsmål. Läs mer om detta i artiklar som ”Tony Blair: the former PM for hire” (The Guardian) och ”Australia’s China Challenge” (New York Times).

Givet den pågående diplomatiska konflikten våra länder emellan, så har Kinas ambassad haft mycket svårt att hitta samarbetspartners eller språkrör bland svenska politiker, näringslivsprofiler och organisationer. Kan Fredrik Reinfeldt måhända vara en potentiell måltavla för ”elite capture” i Sverige?

I vilket fall som helst så är Reinfeldt knappast i skriande behov av regimens pengar. Expressen framhåller att Fredrik Reinfeldt AB har dragit in runt 60 miljoner i intäkter på fem år, med förhållandevis små kostnader.

Inkomsterna kommer bland annat från positioner som rådgivare och ordförande i olika sammanhang, samt föreläsningar som den tidigare statsministern enligt uppgift tjänar omkring 100 000 kronor på vid varje tillfälle.