Kinesiska viruset Corona kan nu ha nått Finland

24 januari, 2020

Det i särklass mest aktuella ämnet vad gäller Kina har de senaste dagarna varit viruset Corona, som sägs ha spridit sig från en marknad i megastaden Wuhan där över hundra olika sorters djur finns till salu. Timingen av detta virusutbrott kunde knappast ha varit olägligare.

Denna helg börjar nämligen det kinesiska nyåret, då hundratals miljoner kineser reser över provinsgränserna inom landet och ytterligare flera miljoner väljer att spendera långhelgen utomlands. Därför har inte bara hundratals kineser insjuknat i viruset med dussintals dödsfall som följd. Det har även spridit sig till andra länder, vars antal tycks öka oroande snabbt.

Tidiga fall eller misstänkta fall av Corona rapporterades denna vecka i bland annat Hongkong, Taiwan, Japan, Vietnam och Singapore. Även i USA har misstänkta fall observerats, liksom i europeiska länder som Italien och Finland:

Viruset omges av en rad oklarheter. Till en början sades feber och hosta tillhöra de typiska symptomen. Men i dag kom även rapporter om personer som insjuknat utan att få feber, vilket givetvis gör det mycket svårare att upptäcka sjukdomen vid flygplatser och tågstationer:

Kinesiska myndigheter har fått kritik för att – liksom var fallet vid exempelvis SARS-epidemin i början av 2000-talet – svara för lite och långsamt på viruset. Förvisso har centralregeringen gett klara direktiv till lokala myndigheter att denna gång inte gömma undan eller mörka uppgifter vad gäller Corona.

Men samtidigt verkar Kinas medier – som nästan helt utan undantag är statliga – brottas med hur man bör rapportera om saken. På statlig tv är det exempelvis fortfarande president Xi Jinpings sensate stordåd som dominerar sändningarna:

Som antyds ovan så innebär den långsamma reaktionen på virusutbrottet att det blivit svårare att kontrollera spridningen. Det är väl sannolikt att myndigheterna in i det längsta ville bevara såväl ansiktet som friden inför det kinesiska nyåret. Nu har man dock sent omsider tagit i med hårhandskarna och satt minst åtta stycken städer och tiotals miljoner kineser i karantän:

Enligt The Telegraph var antalet städer i karantän under fredagen tio stycken:

A day later, a total of 10 cities in central Hubei province suspended some public transportation over the coronavirus outbreak, the Hubei Daily reported on Friday.

Buses in cities of Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjiang, Xianning, Huangshi and Enshi have suspended services. Ezhou city has shut its train stations.

In Zhijiang city, all public venues have been shut down except hospitals, supermarkets, farmers’ market, gas stations and drug stores, said Hubei Daily.

Hemlighetsmakeriet kring viruset har gett upphov till stora mängder rykten som florerar på internet, i synnerhet på kinesiska sociala medier. Detta underlättar vare sig bekämpningen eller rapporteringen av viruset.

De flesta bedömare verkar dock vara överens om att detta potentiellt är något mycket mer allvarligt än SARS. Jag kommer naturligtvis följa utvecklingen nära, och skriva ytterligare om utvecklingen då något allvarligt sker.

Tills vidare är det befogat att ställa frågan vad Sverige har gjort för att förbereda sig, då viruset nu eventuellt har nått ända till Finland.

För den som vill ha konstanta uppdateringar angående Corona rekommenderar jag Twitter. Där går att söka på ”Corona” eller ”Wuhan” eller liknande hashtaggar, för att få information från folk som bokstavligen bevakar händelseförloppet på plats:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.