Storseger för Taiwans president i dagens skickar tydlig signal till Kinas regim

11 januari, 2020

När folk under veckan har frågat mig hur jag tror valet på Taiwan ska gå, så har jag svarat vinst för Tsai Ing-wen med mellan 10 och 20 procentenheter. I ärlighetens namn har jag dock samtidigt varit lite nervös. Man vet aldrig vilka trick populister som oppositionskandidaten Han Kuo-yu har i bakfickan.

Men nu står det klart att den sittande presidenten Tsai Ing-wen vunnit en jordskredsseger. I skrivande stund har hon fått 8,17 miljoner röster (57,1%), vilket inte bara är två och en halv miljon fler än Han Kuo-yu (38,6%), utan också fler än någon annan taiwanesisk president i historien.

Han Kuo-yu har under sin valkampanj ofta jämförts med Donald Trump. Men det finns en väsentlig skillnad, som jag försökt peka ut till de som frågat om min valprognos. Trumps politiska budskap var nämligen attraktivt för flera viktiga segment i den amerikanska väljarkåren: unga, vita, entreprenörer och jordbrukare för att nämna några.

Han Kuo-yus politik har däremot knappast lyckats locka många väljare som inte hör till partiet Kuomintangs (KMT) traditionella väljarskara. Det är främst bland äldre och konservativa som han haft sitt stöd. Unga väljare skyr honom som pesten, medan hans försök att framstå som attraktiv för exempelvis bönder och arbetarklass i form av en ”folkets man” också verkar ha misslyckats kapitalt.

Det finns också en stor skillnad vad gäller motståndet. Medan Trump mötte en lika trött som självgod Hillary Clinton, tävlade Han Kuo-yu mot en president och ett parti som verkligen agerat genom att utveckla nya strategier efter det svidande nederlaget i lokalvalen november 2018.

Det var under dessa lokalval som Han Kuo-yus resa till KMT:s presidentkandidat tog sin början, när han valdes till borgmästare i den viktiga hamnstaden Kaohsiung. Det var också där snarare än i huvudstaden Taipei som Han valde att för första gången hålla KMT:s huvudevenemang för valdagen.

Det torde därför svida extra mycket att stödet var särskilt lågt för honom just i Kaohsiung. Tsai Ing-wen fick nästan dubbelt så många röster i som Han Kuo-yu i hans egen stad.

Vidare verkar valdeltagandet ha varit högt; kring 74 procent jämfört med 66 procent 2016. Något som givetvis strör ytterligare salt i såren för såväl Han Kuo-yu som Kinas kommunistparti. Det kommer utan tvivel bli en jobbig måndag på kontoret för borgmästare Han på måndag.

För att förstå kvällens framgång för DPP (grön), ta en titt på denna karta efter lokalvalen i november 2018, när partiet förlorade 16 av de 22 städer och län som stod på spel..

..och ta sedan en titt på denna karta efter kvällens presidentval, där KMT (blå) endast lyckades få flest röster i sex av de 22 städerna och länen, och då främst på öar och i län på östkusten med liten befolkning.

Brakförlusten väcker också frågan vad som nu ska hända med det gamla maktpartiet Kuomintang, som befunnit sig i något av en identitetskris ända sedan förlusten i presidentvalet 2016. Framför allt har man famlat i sin relation till ett alltmer aggressivt Kina på andra sidan sundet.

Det är tydligt att man under valkampanjen haft stora problem att definiera grundläggande hörnstenar som 1992 års konsensus och ”ett land, två system”. Den okonventionelle Han Kuo-yu har inte bara flera gånger gått emot partilinjen, utan också emot sig själv genom motstridiga uppgifter och uttalanden om allt från det hot som Kina utgör mot Taiwan till situationen i Hongkong.

Kuomintang ligger helt klart i otakt med opinionen. Även i inrikespolitiska frågor som samkönade äktenskap och reformer av pensionssystemet har man bedrivit en politik som främst tilltalat den krympande äldre konservativa väljarbasen, men samtidigt jagat unga väljare på flykt.

KMT har länge haft som huvudargument att man kan hantera relationen med Kina på ett bättre vis än DPP, vilket är nödvändigt för Taiwans ekonomi. Men då ekonomin nu går som tåget, och Kina blir en alltmer opålitlig för att inte säga livsfarlig samarbetspartner så kommer denna taktik inte att fungera längre.

Det är tydligt att ett redan splittrat Kuomintang måste omforma sitt politiska budskap för att locka nya väljargrupper. Man måste också ta sig en rejäl funderare på hur man i framtiden bör hantera relationen med Kina.

Å andra sidan visar valet till den lagstiftande församling väljarna i dag främst straffade Han Kuo-yu snarare än Kuomintang som helhet. Detta argument framförde en forskare vid det middagsbord där vi samlades efter valet ikväll, dels med anledning av valet till landets parlament som också ägde rum i dag.

Resultatet till den lagstiftande församlingen är visserligen inte helt avgjort ännu. Men även om det står klart att DPP behåller sin majoritet parlamentet, så pekar det mesta på att man kommer förlora några av de 113 platserna till KMT.

Klart är i alla fall att Taiwans väljare – trots alla påtryckningar och öppna hot om väpnad attack – i dag skickade ett klart budskap till Kina att hålla sig på avstånd. Det var också budskapet under den presskonferens som president Tsai Ing-wen höll för oss journalister efter att segern var klar.

I en uppvisning av enighet beträdde hon scenen tillsammans med sin vicepresident, sitt utrikesminister och nya vicepresidentkandidaten William Lai som för bara några månader sedan utmanade henne i DPP:s primärval, men genast ställde sig bakom Tsai efter att ha förlorat utnämningen.

Suddig bild från presskonferensen. Den enighet som de olika fraktionerna inom DPP har visat upp under valkampanjen utgör en slående kontrast mot de tuffa inbördes stridigheterna i KMT.

Under denna presskonferens framförde president Tsai Ing-wen en rad punkter och åsikter som ofta kommit upp även under kampanjen. Några av dem kommer jag spara till artiklar jag ska skriva nästa vecka, samt nyhetsbrevet till mina sponsorer via Patreon.

Men låt mig sammanfatta några av de viktigaste punkterna som presidenten talade om nedan:

* Alla länder borde se det demokratiska Taiwan som en partner, inte som ett problem på grund av de hot som landet utsätts för av Kina.

* Dagens resultat kommer med ett tydligt budskap, nämligen att Taiwans befolkning står upp och säger ifrån ännu mer högljutt desto större hot som landets självständighet är under.

* DPP önskar fortfarande att ha en dialog med Kina, men på villkor att landet upphör hota Taiwan och istället respekterar att landets framtid bestäms av dess 23 miljoner invånare. Tsai Ing-wen sträckte inte bara ut en hand till Kina att återuppta dialogen länderna emellan på dessa villkor; hon lät även regimen i Peking veta att demokrati och fred är de främsta vägarna till lycka och välstånd.

* Hon sträckte även ut en hand till USA, EU, andra demokratiska länder med liknande värderingar samt till internationella organisationer att öka sitt samarbete med Taiwan, även om regimen i Kina motsätter sig detta.

Nu är det bara upp till omvärlden att vara modig och principfast nog att stödja och hjälpa väljarkåren i Asiens mest välfungerande demokrati!

Mer av presidentens budskap från ikväll, samt information om Taiwans politiska framtid från ett fyra timmar långt forum som jag ska närvara vid under morgondagen, kommer skickas ut på måndag med mail till mina 96 prenumeranter via Patreon – överväg att sponsra InBeijing du också, för att ta del av detta och liknande mail varje vecka!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.