Kinas ambassader och diplomater allt mer aktiva på Twitter

Kinas ambassadör i Sverige har gjort sig känd inte bara för att attackera journalister och civilsamhälle, utan även för att ge intervjuer till alla de svenska medier som frågar. Detta är bara ett steg i ledet av Kinas nya, utåtriktade diplomatiska stil som även märks väl på sociala medier.

Detta är en trend som har tagit ordentlig fart under det senaste året. BBC gjorde nyligen en kartläggning av antalet kinesiska ambassader, konsulat och diplomater på Twitter. Man identifierade 55 sådana konton, varav 32 stycken upprättades under 2019.

Det hela är givetvis särskilt ironiskt med tanke på att Twitter är blockerat i Kina. Samtidigt är det givetvis ingen nyhet att kinesiska aktörer använder sig av Twitter – som jag skrev för Expressen för någon dryg vecka sedan så har Kinas nyhetsbyrå Xinhua 12,6 miljoner följare på Twitter.

Men att enskilda ambassader och diplomater har blivit mer aktiva på Twitter är alltså en ny trend. BBC understryker att inte bara ambassaderna utan också flera av diplomaterna twittrar på felfri engelska, använder smileys och uttryck som ”LOL” tillsammans med bilder och videoklipp.

De är alltså väldigt bekväma i sin användning av Twitter, jämfört med de vanligtvis stela och repetitiva presskonferenserna som Kinas utrikesministerium länge varit ökänt för. En intervjuad professor kallar trenden för ”Twiplomacy”, och ser den som ett medvetet steg i ledet för en mer proaktiv kinesisk diplomati.

Ett exempel som återges av BBC är Zhao Lijian, som förutom att hylla exempelvis Huawei eller andra kinesiska aktörer, inte heller räds för att framhålla vad han kallar ”smutsiga lögner” om Kina eller ta debatt med kommunistpartiets kritiker.

Zhao var tidigare Kinas andra högsta diplomat i Pakistan, och nu ordförande vid utrikesministeriets informationsavdelning. Han har på Twitter även hamnat i rasistbråk med den profilerade amerikanska diplomaten Susan Rice. Så här ser några av Zhaos tweets ut:

Xinjiang är förresten också ett populärt ämne på Twitter för Cui Tiankai, Kinas ambassadör i USA:

Vidare har även Kinas utrikesministerium nyligen satt upp ett eget Twitterkonto, som på kort tid fått närmare 20 000 följare. Där blandas utrikesministeriets talespersoners uttalanden med kinesiska kommunistpartiets tolkningar av olika politiska spörsmål:

Användandet av sociala medier som är blockerade i Kina för att föra ut kommunistpartiets budskap är bara ett av många vis på vilket kinesiska myndigheter använder öppenheten i västerländska samhällen för att underminera dess demokratiska funktioner.

Med tanke på det stora genomslag och den stora spridning som man uppenbarligen får, så finns det ingen anledning att tro att trenden kommer avta. Kanske är det snart även dags för Kinas ambassadör i Sverige, eller åtminstone den kinesiska ambassaden i Stockholm, att öppna sitt eget konto på Twitter?