Två viktiga ceremonier och evenemang i Stockholm nästa vecka

Nästa vecka äger två viktiga evenemang relaterade till mänskliga rättigheter i Kina rum, som det är fritt för allmänheten att närvara vid. Till att börja med blev det under gårdagen klart att Gui Minhai tilldelas 2019 års Tucholskypris av Svenska PEN.

Priset – som innefattar ett litterärt stipendium på 150 000 kronor – delas ut av kulturminister Amanda Lind på Fängslade författares dag 15 november. Ceremonin äger rum vid Sven Harrys konstmuseum i Stockholm klockan 18:00. Gui Minhais frånvaro kommer symboliseras av en tom stol.

Tucholskypriset har sedan 1985 delats ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Gui Minhai är hedersmedlem i Svenska PEN, som via sin hemsida motiverar utmärkelsen enligt följande:

Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet.

Tre dagar innan denna ceremoni, nämligen 12 november, kommer The Edelstam Foundation att arrangera ett seminarium tillsammans med Uiguriska utbildningsföreningen och Supporting Human Rights in China. Ämnet är vad arrangörerna kallar den pågående katastrofen gällande mänskliga rättigheter i Kina.

Under seminariet kommer kommunistpartiets förtryck mot bland annat uigurer och tibetaner att diskuteras, liksom den utbredda massövervakningen i Kina med hjälp av den allra senaste teknologin.

Under detta evenemang kommer även nomineringarna för Edelstam Prize 2020 att ske. Detta pris gavs 2018 till Li Wenzu, människorättsaktivist som är gift med den fängslade kinesiska advokaten Wang Quanzhang.

Evenemanget äger rum 12 november vid NBV på Klara Södra kyrkogata 20 i Stockholm, från klockan 17:00 till 21:00. Intresserade kan registrera sig genom att maila till ceremony@edelstamprize.org

Se inbjudan nedan eller i större version via Scribd:

Det är viktigt att civilsamhället agerar mot Kinas allt värre övertramp vad gäller mänskliga rättigheter. Dessa två evenemang är utmärkta tillfällen för intresserade läsare att knyta kontakter inom detta område, eller bara låta sig inspireras och lära sig mer om situationen i Kina