89,3 procent av alla taiwaneser motsätter sig nu ”ett land, två system” med Kina

26 oktober, 2019

Jag har tidigare skrivit för bland annat Dagens Arena, Axess och Omvärlden om hur de pågående protesterna i Hongkong påverkar opinionen på Taiwan inför det kommande presidentvalet i januari.

Situationen i Hongkong har fått stora delar av den taiwanesiska väljarkåren att förstå riskerna med att närma sig Kina såväl politiskt som ekonomiskt. Detta ger sig bland annat uttryck i att andelen taiwaneser som nu motsätter sig en politisk union med Kina enligt devisen ”ett land, två system” nu uppgår till 89,3 procent.

Bland annat Bloomberg understryker hur detta är en ökning med 13,9 procentenheter sedan januari i år, enligt den opinionsundersökning som regelbundet genomförs av Mainland Affairs Council, en taiwanesisk myndighet.

Undersökningen, som återges i grafik nedan, genomfördes mellan 17 och 21 oktober. 1 073 taiwanesiska invånare över 20 år tillfrågades.

Trenden sticker givetvis i ögonen på kinesiska myndigheter. Särskilt som president Xi Jinping i ett hotfullt tal i januari i år framhöll ”ett land, två system” som det enda alternativet för en framtida återförening mellan Kina och Taiwan.

I detta tal – där presidenten bland annat talade om möjligheterna för en militär attack om Taiwan inte frivilligt ger upp sitt självstyre – lovade Xi att man kommer ta tillvara på de ”taiwanesiska landsmännens” intresse och välmående i en framtida återförening.

Kina har länge försökt måla upp en bild av att det stora flertalet taiwaneser vill att Taiwan ska styras från Peking, men att utländska aktörer samt politiker inom regeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP) hindrar en sådan utveckling för egen vinning skull.

Protesterna i Hongkong har dock inte bara inneburit att närmare 90 procent av all taiwaneser nu motsätter sig ”ett land, två system”. Situationen har också medfört ett starkt stöd för DPP och den sittande presidenten Tsai Ing-wen, som varit tydlig med såväl sitt stöd för Hongkongs aktivister som vikten av att hålla avståndet till Kina.

The News Lens sammanställer ett interaktivt diagram över Taiwans väljaropinion, med flera opinionsundersökningar som grund. Grafiken visar att oppositionspartiet Kuomintangs (KMT) presidentkandidat Han Kuo-yu har sett sitt stöd halveras sedan protesterna i Hongkong startade:

Kuomintang är känt för att vilja ha en närmare ekonomisk och politisk relation till Kina. Han Kuo-yu vann i fjol valet som borgmästare till Taiwans andra stad Kaohsiung med betydlig hjälp från kinesiska aktörer.

Inför presidentvalet i januari pekar nu allt på att Kinas tuffa retorik mot Taiwan och våldsamma framfart i Hongkong verkar kontraproduktivt.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.