Postade Mark Zuckerberg ett falskt foto på sig själv i Kina?

23 oktober, 2019

I slutet av förra veckan meddelade Facebooks grundare Mark Zuckerberg att företaget har gett upp planerna på att verka i Kina. Bland annat The Telegraph rapporterar om ett tal som Zuckerberg höll vid Georgetown University i Washington i torsdags, där han framhöll företagets hängivenhet till yttrandefriheten.

Zuckerberg nämnde Kina på flera punkter. Dels avslöjade han att Facebook hade förhandlat med kinesiska myndigheter om regler för censur och användarinformation för att få verka i Kina, men att man misslyckats att nå en överenskommelse.

Dels varnade han västerländska teknikföretag för att förlora internet till mindre frihetliga kinesiska tjänster:

He also criticised the ”dangerous” trend of opposition to free speech inside Western democracies, saying that too many people had come to believe that their ”political objectives” were so important as to justify the suppression of their opponents’ opinions.

”China is building its own internet focused on very different values, and now it’s exporting their vision of the internet to other countries,” Mr Zuckerberg told students at the private university, known as a hothouse for future politicians, judges and diplomats.

Detta är en tvärvändning från den flera år långa kampanj som Facebook fört i syfte att försöka bli en tillåten tjänst i Kina. Under denna kampanj har Mark Zuckerberg ådragit sig det föga smickrande smeknamnet ”Suckerberg”, med anledning av sitt fjäsk för Kinas politiska ledarskap.

Bland annat bad Zuckerberg Kinas president Xi Jinping att föreslå ett namn till sin dotter. När Kinas internetchef Lu Wei besökte Facebooks kontor lät Zuckerberg vidare boken ”Xi Jinping: The Governance of China” ligga synlig på ett skrivbord, och sade att han köpt boken för att dela ut till sina anställda.

Tidigare har jag även här på InBeijing skrivit om hur Facebook satt flera av sina skarpaste ingenjörer på att utveckla en särskild mjukvara för censur och kontroll åt Kinas regim.

Som ett steg i ledet att hamna i god dager hos Kinas ledare, postade Zuckerberg 2016 en bild på sig själv under en löprunda i Kina. Klicka på bilden nedan för en större version av det foto som Zuckerberg lade upp på sin egen Facebook-sida:

Redan första gången jag såg denna bild, framstod det som uppenbart att den var fejk. Detta av flera anledningar:

1) Zuckerbergs fötter är i luften och inte på marken. Ett mycket onaturligt steg under en joggingrunda. Då man lyfter från marken vid löpning tar man längre steg än så. Zuckerberg flyter här i luften.

2) Färgerna och skuggorna ser mycket märkliga ut om man jämför Zuckerberg och hans entourage med den övriga bilden.

3) Men det främsta tecknet är ändå att samtliga personer på bilden tittar bort från Zuckerberg och hans sällskap. Det är fullständigt troligt att ingen av 100 kinesiska turister ens skulle vända på huvudet, när en handfull västerlänningar inklusive en av världens mest kända företagsledare joggar i shorts tio meter bakom dem. Särskilt som där även måste ha varit en fotograf och andra personer på plats.

Med anledning av detta skrev jag under gårdagen följande tweet:

Märkligt nog verkar få personer tidigare ha övervägt att denna bild är fejk. Min tweet resulterade i en hel rad kommentarer. Många blev så pass förbryllade att de sökte efter andra bilder från löprundan och till och med drog upp kartor över Zuckerbergs löprunda:

Jag fick också flera ilskna kommentarer till svar, som gjorde gällande att alla kineser minsann inte stirrar på västerlänningar.

Men för alla som varit i Peking – och framför allt vistats bland kinesiska turister på Himmelska fridens torg – torde det framstå som självklart att i alla fall någon av alla de personer på bilden skulle ha vänt på huvudet inför denna scen.

Det vanligaste argumentet för att bilden skulle vara riktig är dock att Zuckerberg är rik och kunnig nog för att få till en bättre fejkad bild om han så vill. Ett argument som ju delvis faller på sin egen orimlighet, efter som det innefattar att bilden ser fejkad ut.

Vad tror ni läsare? Postade Mark Zuckerberg en falsk bild på sig själv löpandes i centrala Peking under en förorenad dag, bara för att öka chanserna för Facebook att tillåtas i Kina?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop