Kina förbjuder export av svarta kläder, hjälmar och paraplyer till Hongkong och Taiwan

18 oktober, 2019

Kinesiska myndigheter gör stort och smått för att stoppa de pågående protesterna i Hongkong. En av de senast uppmärksammade åtgärderna är förbud mot export av svarta kläder och en hel del andra artiklar från Kina till Hongkong.

Demonstranterna i Hongkong har sedan protesternas start haft svarta kläder som sitt signum. Förutom tröjor har även svarta jeans, shorts, sneakers och ansiktsmasker varit en vanlig syn på stadens gator under sommaren. Men nu vill Kina alltså sätta stopp för detta.

Redan i mitten av juli kungjorde ett leveransföretag vid namn PHXBUY i sydkinesiska provinsen Guangdong en lista med förbud på produkter som landets tullmyndighet inte släpper genom till Hongkong. Dessa innefattar svarta t-tröjor, gula hjälmar, gula paraplyer, handskar, ansiktsmasker flaggor, flaggstänger och produkter som kan användas som vapen, rapporterar South China Morning Post.

Ett annat företag i Guangdong vid namn EXPRESS postade i slutet av september en liknande lista som innehöll ännu fler produkter. Den inkluderade flera matvaror, handdukar, paraplyer av alla färger, säkerhetsvästar, armband, walkie-talkies, kikare och högtalare.

Företaget tillägger att privatpersoner som skeppar varor till Hongkong måste uppge sina riktiga namn, och att en utredning kommer ske om deras paket innehåller någon av de förbjudna produkterna.

South China Morning Post ringde vidare det stora fraktföretaget SF Express kontor i Peking. Bolaget uppgav att svarta kläder inte får fraktas till Hongkong, men att andra färger är OK. SF Express sade även att det nu tar två dagar längre än normalt att skicka paket till Hongkong, eftersom alla leveranser måste ”undersökas utförligt”.

Vidare är det intressant att notera hur detta förbud inte bara drabbar kinesisk tillverkare i Kina, utan även utländska företag i andra länder. Detta fick jag personligen erfara tidigare denna månad, då jag talade med en vän som jobbar på det franska företaget Decathlon i Taipei:

Hon berättade enligt ovan att Decathlon nu inte längre har svarta kläder, skidhjälmar och skyddsglasögon samt en rad andra produkter i sitt sortiment med anledning av protesterna i Hongkong, samt att detta har påverkat årets försäljning negativt.

Anledningen till att kinesiska myndigheter kan förhindra detta är lika enkel som skrämmande. En majoritet av Decathlons leverantörer av dessa produkter finns nämligen i Kina. Tack vare sitt järngrepp över landets näringsliv, kan Kinas myndigheter enkelt stoppa exporten av ovanstående varor.

Kina vill alltså inte att svarta kläder eller hjälmar heller når Taiwan. Från Taiwan kan de ju nämligen säljas vidare till Hongkong, eftersom den taiwanesiska tullen inte har något förbud mot dessa varor.

Allt detta skapar en rad frågeställningar. Hur många länder har drabbats av Kinas ambition att svälta Hongkong på svarta kläder och annan utrustning som demonstranterna potentiellt kan använda? Hur många utländska företag har drabbats, och varför är de tysta?

Samtidigt ger kampanjer som denna en ökad förståelse varför allt fler företag överväger att flytta sin produktion från Kina. Det handlar inte bara om tullar i handelskriget med USA, utan också att politiska faktorer innebär en ökad risk i Xi Jinpings Kina.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.