Fyra år sedan Gui Minhai kidnappades: Manifestation i Stockholm på torsdag

På torsdag var det fyra år sedan Gui Minhai först kidnappades av kinesiska agenter under en resa till Thailand. I år har det varit oroväckande tyst om Guis öde; ingen ny information har kommit från vare sig myndigheter eller anhöriga.

Det är därför oerhört viktigt att visa att Gui Minhai inte har glömts bort. Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation torsdag 17 oktober utanför Kinas ambassad på Djurgården i Stockholm. Medverkar gör bland andra:

Karin Olsson, kulturchef Expressen
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter
Jesper Bengtson, ordförande Svenska PEN
Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten
Hanna Nyberg, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet

Manifestationen äger rum mellan klockan 12:00 och 13:00 på torsdag. Kinas ambassad ligger på Lidövägen 8, Djurgårdsbrunnsviken, bredvid Etnografiska museet och Tekniska museet.

Initiativtagare till manifestation är Kurdo Baksi, som nyligen kallats ”ignorant och galen” på kinesiska ambassadens hemsida. Evenemanget genomförs vidare med stöd av Sveriges Författarförbund, Sveriges Journalistförbund, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen.

En stor uppslutning vid denna fyraårsdag är av största vikt för att statuera exempel om att den kinesiska regimens skrämseltaktik inte fungerar. Det ska helt enkelt inte gå att fängsla en svensk medborgare i fyra år utan rättegång, samt rutinmässigt hota och förlöjliga svenskar vars ord och handlingar inte faller regimen på läppen.

Vi vet sedan tidigare liknande manifestationer att de upplevs som besvärliga av Kinas ambassad. Alla med intresse av mänskliga rättigheter i allmänhet och Kina i synnerhet som har en timme över på torsdag lunch, borde därför ta sig till kinesiska ambassaden och visa sitt stöd.