Mina bilder: Tiotusentals demonstrerar för Hongkong och emot Kina i centrala Taipei

Under dagen genomfördes protester för Hongkong och mot det kinesiska kommunistpartiets ökade inflytande i en dryg handfull städer i Taiwan, som en del av de globala ”anti-totalitära” demonstrationer som 29 september hålls i tiotals städer världen över.

Då dessa demonstrationer arrangeras med anledning av situationen i Hongkong, torde evenemanget vara allra störst i Taipei, då Taiwan lever under ett direkt och reellt hot från Kina. Arrangörer satte siffran på 100 000 deltagare som trotsade hällregnet för att ta sig ut på Taipeis gator.

Budskapen var tydliga: Taiwan riskerar stå näst på tur om Kinas inflytande i Hongkong får öka utan motstånd. Därför ville många av demonstranterna i Taipei att inte bara civilsamhället utan även landets myndigheter på bästa möjliga vis hjälpa aktivisterna i Hongkong.

Fler aktivister från Hongkong var på plats för att närvara vid arrangemanget, och under marschen hördes ofta slagord på kantonesiska – det språk som talas i Hongkong – snarare än kinesiska som ju talas här på Taiwan.

De cirka 20 organisationer som arrangerade dagens march i Taipei formulerade på förhand fyra krav. Dels att Hongkongs myndigheter ska tillmötesgå de fem krav som stadens proteströrelse enats om, dels att stadens myndigheter ska lätta på alla restriktioner för studenter som vill studera i Taiwan.

Till Taiwans myndigheter ställde man vidare två krav; vägra det kontroversiella ”fredsavtal” med Kina som vissa politiker från oppositionspartiet Kuomintang har föreslagit, och gör det enklare för för invånare från Hongkong och Macao som vill söka asyl för att bosätta sig på Taiwan.

Som vanligt då det gäller Taiwan gick allt fredligt och ordnat till – förutom en liten grupp motdemonstranter med lojalitet gentemot regimen i Peking som gjorde sitt bästa för att störa evenemanget från den plats de tilldelats av polis:

Den kantonesiska sångerskan Denise Lin, som rest till Taiwan för att närvara vid dagens demonstration, fick vidare röd färg hälld över sig av samma grupperingar som ovan.

Ni kan läsa närmare om det utökade samarbetet mellan såväl politiker som civilsamhälle i Hongkong och på Taiwan i artiklar jag denna månad skrivit för Axess och Dagens Arena.

Se nedan också några av de bilder som jag tog från dagens demonstration i Taipei:

Ta först en titt på denna video för att få en uppfattning om stämning och ljudnivå.

”Befria Hongkong, vår tids revolution” är en vanlig ramsa på Hongkongs gator som nu också spridit sig utanför staden.

En av många hemmagjorda skyltar under dagens demonstration.

Budskapet vad gäller Kina var klart och tydligt.

En lång rad av tusentals paraplyer ringlade sig genom centrala Taipei under den regniga söndagen.

Demonstrationen lockade familjer, inklusive nästa generation.

Som vanligt i Taiwan så tycker en del om att klä ut sig på ett sött vis.

De flesta skyltar var, givetvis, skrivna på kinesiska. Här med vasst budskap riktat åt såväl Kina som det taiwanesiska oppositionspartiet Kuomintang.

Här ytterligare en skylt om hur Hongkong och Taiwan står inför samma slags hot från Kina.

Skyltar om vit terror, ”svart” polis och att inte backa från de fem krav som demonstranterna i Hongkong har ställt.

Ett budskap som flera bör ta till sig av.

Många par spenderade söndagen tillsammans genom att demonstrera, snarare än att göra något annat mer typiskt romantiskt på sin dejt.